Najavljeno obilježavanje stradanja u Tuzlanskoj koloni 1992. godine /VIDEO/

Na konferenciji za medije održanoj danas u Gradskoj upravi najavljen je program obilježavanja 30 godina od stradanja pripadnika JNA u Tuzli.

O rasporedu i detaljima vezanim za dešavanja 15. maja govorili su, osim gradonačelnika Ljubiše Petrovića, Miodrag Stevanović iz gradske Boračke organizacije, učesnici „Tuzlanske kolone”, Slavko Novaković i Radojica Ilić, kao i Slaviša Vujanović iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka.

Okupljanje građana je zakazano za 8,00 časova ispred zgrade Gradske uprave, a organizovani polazak autobusa u 8,30 časova. Mirna šetnja i vjerski pomen na Brčanskoj malti će početi u 10 i trajati do 11 časova. Kod Spomen-kosturnice na gradskom groblju u Pučilama parastos i polaganje vijenaca i cvijeća je predviđeno za 12,30 časova, dok će obraćanje zvaničnika biti u 12,45.

Obilježavanje godišnjice organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Jedinice MUP-a Republike Srpske će do Banj brda pratiti kolonu, a od Banj brda za to će biti zaduženo nadležno ministarstvo Tuzlanskog kantona.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao da je Bijeljina grad koji je raširenih ruku pružio utočište hiljadama ljudi koji su zbog ratnih dejstava bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta i istakao da se Semberija branila na Majevici, a „Tuzlanska kolona” opomena da postoje zločini bez kazne koji ne smiju biti zaboravljeni.

– Taj zločin još uvijek čeka kaznu. Dok postoji makar jedan učesnik „Tuzlanske kolone”, dok su živi njihovi potomci, insistiraće se na pravdi. Porodice poginulih traže samo istinu. Koristim priliku da pozovem sve Tuzlake da u nedelju zajedno krenemo u Tuzlu i u miru se pomolimo za poginule – rekao je Petrović.

On je dodao da će okupljanje u nedjelju pokazati da nema odustajanja od istine i pravde i  da će se svake godine i u Tuzli i u Bijeljini, na groblju u Pučilama, obilježavati 15. maj i sjećanje na stradale nedužne vojnike.

Miodrag Stevanović iz gradske Boračke organizacije se još jednom osvrnuo na dešavanja u Tuzli 1992. godine.

– Jedna jedinica JNA je bila stacionirana u Tuzli, početkom 90-tih godina. Vjerujući na riječ predstavnicima tadašnjeg rukovodstva Tuzle, postignut je dogovor da se jedinica mirno povuče iz Tuzle, ali je na kolonu otvorena vatra. Stradao je veliki broj mladih vojnika svih nacionalnosti. Danas, 30 godina poslije, borimo se za istinu – napomenuo je Stevanović.

On je je pozvao sve građane da u nedjelju dostojanstveno obilježe godišnjicu stradanja vojnika, posjete Brčansku maltu, prisustvuju parastosu, paljenju svijeća i polaganju vijenaca.

Slavko Novaković, preživjeli učesnik „Kolone”, podsjetio je na dešavanja 15. maja 1992. godine.

– Postojao je dogovor međunarodnih organizacija da se JNA do 19. maja  povuče iz BiH. Postupajući po naređenju, 15. maja smo započeli povlačenje. Nismo bili naoružani za borbu, bili smo, jednostavno, pod obavezom da napustimo kasarnu. Ipak, druga strana je otvorila vatru i stradao su brojni vojnici – rekao je Novaković.

Radojica Ilić, još jedan učesnik „Tuzlanske kolone”, je rekao da se ne može i ne smije zaboraviti događaj na Brčanskoj malti i da nema odustajanja od potrage za pravdom.

– Tog dana, 15. maja, u Tuzli se dogodio stravičan zločin. Poginula su 54 vojnika tadašnje JNA. Kada ne bude nas, preživjelih učesnika pomenutog događaja, nadamo se da će pokoljenja koja će ostati iza nas sačuvati uspomenu da sve što se dogodilo. Na nama je da im sada ukazujemo da kazna za počinjeno djelo još nije stigla krivce – naglasio je Ilić.

Slaviša Vujanović, potpredsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka rekao je da je osnovni cilj okupljanja u nedjelju  dokazivanje da stradali nisu zaboravljeni.

Program će biti realizovan  uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH,  rukovodstva gradova i opština, porodica poginulih pripadnika JNA, preživjelih učesnika,  predstavnika 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata  Republike Srpske i NOR-a, gradskih i opštinskih udruženja i  građana.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *