Na vrijeme zamijeniti lične dokumente

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske poziva građane da provjere rok važenja ličnih dokumenata i na vrijeme ih zamijene, s obzirom na to da se u narednom periodu očekuje povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata.

Lokacije za izdavanje ličnih dokumenata rade nesmetano i uz poštovanje mjera zaštite, s ciljem prevencije širenja virusa korona, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Zakonski rok za izdavanje putne isprave je 30 dana, a lične karte 15 dana.

Omogućeno je izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM /200 KM za hitni postupak i 50 KM za pasošku knjižicu/.

Izdavanje putne isprave po hitnom postupku u slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo je 50 KM.

MUP Republike Srpske je omogućio da posredstvom internet stranice /www.mup.vladars.net/ i android aplikacije “MUP Republike Srpske”, građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava – lične karte, vozačke dozvole i putne isprave.

Uslov za korištenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a nadležnoj za izdavanje ličnih isprava. u kojoj ima prebivalište.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *