Na udaru morbila mališani od jedne do četiri godine

Sedam beba mlađih od jedne godine zaraženo je morbilama u Srpskoj, dok je među oboljelima najveći broj mališana od jedne do četiri godine, a ukupan broj zaraženih je 159, rekli su za “Nezavisne novine” u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodali su da je najviše prijavljenih slučajeva u Bijeljini – 115, zatim Banjaluci 19, Istočno Novo Sarajevo osam, Istočna Ilidža četiri, Ugljevik tri, Kotor Varoš, Pale, Doboj po dva slučaja, dok je po jedan slučaj prijavljen u Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Laktašima i Pelagićevu.

“Najveći broj oboljelih je starosti od jedne do četiri godine, čak 68 mališana, dok je među oboljelima i sedam beba mlađih od godinu dana. Među oboljelima od malih boginja ima i 44 djece uzrasta od pet do devet godina”, kazali su iz Instituta i dodali da domovi zdravlja u Srpskoj na raspolaganju imaju MRP vakcinu.

“Od ukupnog broja oboljelih od morbila njih šestoro je potpuno vakcinisano, sedam pacijenata još uzrastom nisu za vakcinaciju, dok su ostali nevakcinisani, odnosno nepotpuno vakcinisani ili su nepoznatog statusa”, kazali su iz Instituta.

Mladen Grujičić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da je kod njih u Bijeljini najveći broj zaraženih od jedne do četiri godine.

“Zatim su to djeca predškolskog uzrasta, ali najveći problem je to što je ovaj virus izuzetno zarazan i jako se lako prenosi”, kazao je Grujičić i dodao da su malim boginjama zaražene uglavnom osobe koja su nepotpune vakcinisane.

Kako je pojasnio, najbolja prevencija je upravo vakcinacija MRP vakcinom, koja je jedini vid zaštite protiv ove bolesti.

“Morbile nisu bezazleno oboljenje, tako da je veliki broj ove djece imao upalu pluća”, kazao je Grujičić.

Kako je rekao, s obzirom na to da se virus morbila izuzetno brzo širi, da zaražena osoba može zaraziti do 20 nezaštićenih osoba, potreban je visok obuhvat imunizacijom, bar 95 odsto, da bismo spriječili nastanak epidemije.

“Osobe su zarazne četiri dana prije pojave simptoma, a prvi simptomi su nespecifični. U 30 odsto slučajeva javljaju se komplikacije, upale srednjeg uha, centralnog nervnog sistema, upale pluća”, kazao je Grujičić.

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa samo su neki od simptoma malih boginja ili morbila, koji treba da budu uzbuna da se zaraženi jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Iako obolijevaju i odrasli, među zaraženima je najviše djece, i to one koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana cjepivom protiv morbila.

A male boginje ili morbili su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, MRP, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Da bi se postigao kolektivni imunitet neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto djece. U Republici Srpskoj prvom dozom u 2022. godini vakcinisano je svega 69 odsto mališana, a drugom dozom njih 75 odsto, kažu epidemiolozi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *