Na pragu nove školske godine: Nastava 1. septembra, časovi 45 minuta /VIDEO/

“Biće ovo ispit zrelosti za cijelo naše društvo, učenike i prosvjetne radnike, kako bi se nastavni proces u kontinuitetu održao u punom kapacitetu”, kažu u bijeljinskim osnovnim i srednjim školama.

Resorno Ministarstvo će na početku školske godine insistirati na trajanju časova od 45 minuta. a kasnije će se pratiti epidemiološka situacija i postupati prema preporukama epidemiologa, istakla je ministarka Ntalija Trivić, gostujući u jutarnjem programu RTRS-a.

Trivićeva je istakla da će i dalje tokom nastave biti obavezno nošenje zaštitnih maski jer se ne može obezbijediti dovoljna distanca u učionicama, te da će se u školama i dalje voditi računa da higijena bude na visokom nivou.

Sve srednje škole na području bijeljeinske regije iskoristile su period školskog raspusta kako bi se pripremile za novu školsku godinu, definišući detalje i čekajući upute o tome kako će biti organizovan nastavni proces od septembra. U Aktivu direktora srednjih škola kažu da raduje to što će časovi trajati 45 minuta,ali ističu da je na svima u školskim ustanovama ali i društvu u cjelini velika odgovornost kako bi se održao kontinuitet nastavnog procesa u punom kapacitetu.

Ako školska godina počne u normalnim okolnostima sa školskim časovima u trajanju od 45 minuta značiće mnogo i za osnovce, kažu u rukovodstvu bijeljinske Osnovne škole “Sveti Sava”.

Uz skraćene časove, kako su u prošloj školskoj godini i diktirali epidemiološki uslovi evidentno je, saglasni su prosvjetni radnici da su učenici ostali uskraćeni za određena znanja jer na času koji traje 20 minuta nisu mogli naučiti sve što trebaju i što će im biti od važnosti za budućnost uprkos maksimalnom trudu nastavnika.

Škole, prosvjetni radnici i čitav sistem u školstvu osposobljeni su da se nose sa situacijom uz visok nivo higijensko-epidemioloških mjera, kako je to bilo i tokom nastavnog procesa u prethodnom periodu.

Do sada je u Srpskoj vakcinisano oko 30 odsto radnika u prosvjeti, a iz ministarstva su optimistični da bi se taj broj do početka školske godine mogao povećati na 42 odsto.I naši sagovornici očekuju da će prosvjetni radnici i osoblje u osnovnim i srednjim školama bijeljinske regije iskoristiti period do početka nove školske godine kako bi se vakcinisali u većem procentu.

I za ovu školsku godinu biće spremna nastava online u slučaju da određeni broj učenika ne bude mogao prisustvovati nastavi zbog virusa korona.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *