Na Pedagoškom fakultetu izložba “Šumadijska divizija 1914-1918” /VIDEO/

Na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini postavljena je izložba “Šumadijska divizija 1914 – 1918”, koja je zajednički projekat Narodnog muzeja Kraljevo, Istorijskog arhiva Kraljeva i Narodnog muzeja Kragujevac, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.Ova izložba već je posjetila dosta gradova u susjednoj Srbiji, u Republici Srpskoj gostuje po drugi put. Bila je na Palama, a sada i u Bijeljini.

Šumadijsku diviziju činili su vojni obveznici sa područja Šumadije, odnosno čačanskog, kragujevačkog i kruševačkog okruga. A ova izložba dosljedno prati cijeli ratni put srpske vojske-od slavnih bitki na Ceru i Kolubari.

Izložbu uz fotografije prate i vjerodostojna pisma srpskih vojnika koja su pisali sa fronta svojim ukućanima i u kojima se prije svega vidi njihova briga za porodicu, za dom i ljetinu.

Veliki je broj pisama upravo ovakve sadržine.

Autori izložbe su Dragan Drašković, Miloljub Arsić, Miroslav Banović i Bojana Topalović.

Istoričar Dragan Drašković ističe da je ova izložba, koja obuhvata arhivska dokumenta, pisana dokumenta, vojničke pjesme, rezultat ljubavi prema tom periodu i uopšte prema istoriji.

Organizovanje ovakvih izložbi veoma je značajno kako bi se svi podsjetili na herojstvo predaka i da bi potomcima pokazali značaj borbe za slobodu i koliko je tada bila izražena ljubav prema otadžbini, kažu domaćini ove izložbe.Ovo je kaže dekan Pedagoškog fakulteta svojevrstan istorijski čas za sve koji posjete ovu izložbu koja će na Pedagoškom fakultetu biti nekoliko dana.

Veliki je značaj Šumadijske divizije čiji je ratni put prvog i drugog poziva prošao kroz sve bitke koje je vodila srpska vojska, kažu autori izložbe, koja je odlična prilika da se oni koji je posjete na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini upoznaju sa istorijom srpskog naroda, kada je oko 1.300.000 Srba stradalo od 1914-1918. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *