Na nebu hologram Bijelog Anđela: Imena srpskih mučenika na površini rijeke Save

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na stradanje Srba u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” večeras će na površini rijeke Save kod mosta u Sremskoj Rači hologramom biti prikazana imena srpskih mučenika, a na nebu hologram Bijelog anđela.

Biće otkrivena i spomen ploča, prvo obilježje stradalim Srbima tokom “Oluja”, koju će na mostu na Sremskoj Rači otkriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas – piše na ploči.

Srbija i Republika Srpska obilježiće večeras 25 godina od zločinačke akcije “Oluja”, u kojoj je protjerano više od 250.000 Srba, a ubijeno 2.000. Na skupu, koji će početi u 19.30 časova, neće se govoriti samo o žrtvama “Oluje”, nego uopšte o stradanju srpskog naroda.

Ovogodišnja komeomracija nosi naziv “`Oluja` je pogrom, otadžbina neće zaboraviti”, kako bi se poslala snažna poruka da matica osjeća bol svih Srba, ma gdje se oni nalaze, pišu Novosti.

Obilježavanje će početi susretom Dodika i Vučića na mostu na Sremskoj Rači, otkrivanjem spomen-ploče, minutom ćutanja i polaganjem vijenaca.

Dodik i Vučić će se sresti i sa Njegovom svetošću patrijarhom Irinejem, koji će služiti parastos stradalim u “Oluji”, a zatim održati besjedu.

Nakon toga trebalo bi da bude pročitan citat iz optužnice u kojoj je Haški tribuna utvrdio da je operacija “Oluja” u ljeto 1995. godine bila udruženi zločinački poduhvat sa tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljena da protjera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine.

Poslije toga predviđeno je obraćanje Dodika, a potom i Vučića, a govor bi trebalo da održi i Suzana Bila, slijepi svjedok progona iz izbjegličke kolone.

Obilježavanju će prisutvovati i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srbije Ana Brnabić.

Dio kulturno-umjentičkog programa biće posvećen stradanju Srba iz Krajine, kao i recitovanju stihova Branka Ćopića “Na Peterovačkoj cesti”, na kojoj su stradali Srbi u Drugom svjetskom ratu i poeme “Stojanka majka Knežopoljka” Skendera Kulenovića, koja je svjedočanstvo ustaških zločina nad srpskim civilima.

Stihove će recitovati glumac Nebojša Kundačina i prvakinja Narodnog pozorišta u Banjaluci Radenka Ševa, dok će dječji hor izvesti “Cveti slave” Vladislava Petkovića Disa, kao svjedočanstvo generacijskog stradanja Srba.

Za muzički dio programa zadužen je Slobodan Trkulja, a priče o strašnjnim stradanjima Srba u Hrvatskoj pratiće zvuci koraka, zakucavanja klinova, plača, jauka, jecaja, lomljenja grana, huka talasa, hučanja vjetra.

Ove godine neće biti masovnog okupljanja na obilježavanju zbog epidemiološke situacije sa virusom korona, ali na prenosu RTS gledaoci će moći da vide na površini rijeke Save hologramski ispisana imena desetina stradalih Srba, dok će na nebu biti hologramski prikaz Bijelog anđela.

Vučić je ranije najavio da će biti izgrađen i spomen-park srpskim žrtvama, čiju izgradnju su dogovorili Srbija i Republika Srpska.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *