Na mostu u Sremskoj Rači patrijarh Irinej služio pomen stradalima

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas na mostu u Sremskoj Rači, uz sasluženje sveštenstva SPC, pomen Srbima stradalim u hrvatskoj zločinačkoj akciji “Oluja”.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Na početku ceremonije obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj zločinačkoj oružanoj akciji “Oluja”, na mostu na Sremskoj Rači sreli su se Dodik i Vučić, te Cvijanovićeva i Brnabićeva.

Dodik i Cvijanovićeva su krenuli od strane Republike Srpske, a Vučić i Brnabićeva od strane Srbije, tako da su se sreli na sredini mosta, a potom su se pozdravili sa patrijarhom srpskim Irinejem.

U nastavku manifestacije obilježavanja, koju organizuju Srbija i Republika Srpska, predviđeno je otkrivanje spomen-ploče i polaganje vijenaca, kao i obraćanje Dodika, umjetnički program i na kraju obraćanje Vučića.

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom “Oluje”, piše:

“Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas”.

Osim vrha Srbije i Republike Srpske, obilježavanju kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju djeca koja su prije 25 godina prešla u koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive. /kraj/vš

Zbog pandemije virusa korona nije organizovano okupljanja građana kao prethodnih godina.

DODIK I VUČIĆ OTKRILI SPOMEN-PLOČU NA SREMSKOJ RAČI

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su danas na mostu preko rijeke Save između Rače i Sremske Rače spomen-ploču Srbima ubijenim i prognanim u hrvatskoj zločinačkoj akciji “Oluja” 1995. godine, kojom je izvršeno etničko čišćenje srpskog naroda na prostoru današnje Hrvatske.

Dodik i Vučić zatim su, na svečanoj ceremoniji uz učešće Garde Vojske Srbije, položili vijence na spomen-ploču sa natpisom:

“Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas.”

Nakon polaganja vijenaca, Dodik i Vučić odali su počast žrtvama minutom ćutanja, tokom kojeg su se čuo zvuk zvona za upokojene.

Svečanosti Dana sjećanja prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ana Brnabić.

Srbija i Republika Srpska danas zajedno obilježavaju 25 godina od zločinačke operacije “Oluja”, u kojoj je protjerano više od 250.000 Srba, a ubijeno 2.000.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *