Na insulinu svaki četvrti oboljeli od dijabetesa /VIDEO/

Prevencija je najbolji lijek za dijabetes, poručeno je sa predavanja koje je povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa održano danas u Edukativnoj sali Doma zdravlja Bijeljina.

Borba sa dijabetesom traje 365 dana u godini, a najbolji lijek za ovu bolest, je prevencija, poručeno je sa današnjeg edukativnog predavanja o sprečavanju komplikacija dijabetesa, pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti i prevenciji kovida 19, koje su povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa organizovali Udruženje “Diabeta” i Dom zdravlja Bijeljina. Iako se ukupan broj oboljelih od dijabetesa tokom perioda pandemije virusa korona nije značajno povećao, ono što zabrinjava je povećan udio novooboljelih.

Kako se procjenjuje u Bijeljini je 10.000 oboljelih od dijabetesa, a 2.500 njih je insulinu. Ipak smatra se da je broj oboljelih od ove bolesti znatno veći pa u udruženjima insistiraju na revidiranju registra oboljelih. Gordana Bojanić je već sedam godina na insulinu, član je udruženja Diabeta i kako kaže podrška pacijentima u borbi sa bolešću koju dobijaju preko udruženja je veoma značajna.

Sve snage su usmjerene na prevenciju bolesti, pa su građanima Bijeljine dostupni svakog radnog dana preventivni pregledi u Domu zdravlja Bijeljina, a time se bavi Odjeljenje za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

Danas su članovima Udruženja podijeljeni aparati za mjerenje krvnog pritiska, aparati i trakice za mjerenje šećera u krvi i propagandni materijal. Podsjetimo, ove je godine Udruženje Diabeta podijelilo 1.000 aparata i 10.000 trakica. Zaslužnim članovima i prijateljima Udruženja “Diabeta” danas su uručene i zahvalnice.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.