Moguće bujične poplave u Hercegovini, a raste i Drina

Preduzeće “Vode Srpske” saopštilo je da i dalje postoji mogućnost bujičnih poplava na području Hercegovine, posebno Kalinovika, kao i izlivanja rijeke Drine i njenih pritoka.

“Vodostaj rijeke Drine na mjernoj stanici Radalj juče je dostigao kotu redovne odbrane od poplava. Vodostaj je trenutno u opadanju, ali se zbog najavljenih novih padavina narednih dana može očekivati novi rast vodostaja”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je tokom protekle noći na nekoliko lokacija na području Semberije došlo do izlivanja rijeke Drine iz minor korita, ali da se voda kroz starače vraća u korito, te da trenutno ne postoji opasnost od većeg izlivanja rijeke na poljoprivredne površine.

Rijeka Sava je u porastu, ali se ne očekuje da će danas dostići kotu redovne odbrane od poplava, izuzev na mjernoj stanici Jasenovac.

“Rijeka Bosna trenutno je u opadanju ali se, usljed novih padavina, očekuje novi rast vodostaja rijeke sa vrhom poplavnog talasa koji bi mogao da bude dostignut u petak, 12. februara, vodostaj rijeke Une je u blagom porastu ali se ne očekuje značajnije povećanje vodostaja”, navodi se u saopštenju.

Iz “Voda Srpske” navode da je vodostaj rijeke Sane u blagom opadanju te da se ne očekuje rast vodostaja u naredna tri dana.

“Na rijeci Vrbas ne predviđa se značajniji porast vodostaja”, navodi se u saopštenju iz ove ustanove.

U saopštenju se dodaje da stručne službe “Voda Srpske” redovno prate stanje vodostaja na vodotocima na području Republike Srpske i djeluju u skladu sa svojim nadležnostima prema Operativnom planu odbrane od poplava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *