Mitrović: Dalja podrška Vlade za razvoj privrede i novo zapošljavanje /VIDEO/

Ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović izjavio je danas da je u Republici Srpskoj zaposleno 290.000 radnika i da će Vlada svojim mjerama nastaviti raditi da se olakša i unaprijedi poslovanje privrednika i omogući novo zapošljavanje.

“Resorno ministartsvo i Vlada Republike Srpske apsolutno su opredijeljeni da im pruže maksimalnu podršku, a već se pokazalo u prethodnom periodu kroz subvencije za plate i za kapitalna ulaganja da to izuzetno znači privrednim subjektima”, rekao je Mitrović.

Da je tako, kaže ministar, govori podatak da je u periodu od kako se primjenjuje Zakon o podsticajima povećan broj zaposlenih i bruto društveni proizvod u Srpskoj.

Prva posjeta Mitrovića od kako je preuzeo dužnost ministra privrede i preduzetništva bila je pogonu “Pass” u Bijeljini koji zapošljava više od hiljadu radnika, sto odsto je izvozno orijentisan i nastavlja da širi proizvodnju.

Mitrović je nakon razgovara sa generalni direktorom fabrike Radom Maletićem pohvalio njihov kvalitetan rad i produktivnost.

“Otvaranje novih pogona i novo zapošljavanje je ono što je potrebno za Semberiju i za Republiku Srpsku”, rekao je Mitrović i najavio nastavak podrške republičke vlasti za industrijsku proizvodnju i preradu.

On je ocijenio da Semberija ima izuzetan položaj zbog blizine Beograda, auto-puta Beograd-Zagreb i dionice auto-puta koji se gradi i biće završen za dvije godine, čime će Bijeljina biti približena zemljama EU.

“Vlada će uraditi maksimalno da omogući privrednim subjektima otvaranje novih pogona i zapošljavanje, a bitno je i da lokalna zajednica podrži i pomogne privrednicima koji rade na njihovom području i svim budućim privrednicima”, istakao je Mitrović.

Ministar, koji je iz Bijeljine, kaže da će pružiti maksimum da se ta saradnja ostvari, ali i da u prethodne dvije godine mandata aktuelni gradonačelnik apsolutno nije želio nikakvu saradnju sa vlastima Republike Srpske.

“Bez saradnje lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske nemoguće je napraviti neki veliki zaokret u Semberiji, a mi ćemo se truditi da i bez lokalne vlasti, sa nivoa Republike, u Semberiji otvorimo što više pogona”, zaključio je Mitrović.

Maletić, generalni direktor fabrike “Pass” sa njemačkim kapitalom od 85 odsto, rekao je novinarima da imaju pogone na 23.000 metara kvadratnih, sva je proizvodnja unaprijed prodata i namijenjena za izvoz u zemlje EU i dijelom u Srbiju, a imaju više od hiljadu zaposlenih.

“Uvijek smo imali veliku podršku Vlade Republike Srpske, a sada očekujemo pomoć i oko putne infrastrukture gdje treba da se uključe i republička i gradska vlast”, naveo je Maletić.

On kaže da postoji mogućnost i da američka firma “Tesla” dođe u Bijeljinu.

Fabrika “Pass” radi sva crijeva za protok za velike evropske brendove u autoindustriji, imaju 600 vrsta proizvoda, otvorili su proizvodnu halu i u Zvorniku, a proizvodnju šire dalje i zapošljavaju nove radnike.

Prema riječima Maletića, prošle godine su imali sto miliona KM prometa.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *