Mitropolit Joanikije: Crkva se neće miješati u politiku

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da se Crkva neće miješati u političke procese, ali da je to morala prošle godine kada se politika umiješala u crkveni život.

“Tada su htjeli da narodu oduzmu svetinje. Udarili su na čast i obraz. Morali smo se izboriti”, rekao je mitropolit Joanikije u besjedi nakon osveštanja crkve u selu Glavaca, kod Berana.

On je istakao da svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese i da se Crkva u to neće miješati.

“Mogu ljudi različito misliti i opredjeljivati se, biti u različitim partijama i strankama, to je sve legitimno. Neka čine dobro svi, pa neka se nadmeću u dobru, a ko bude bolji neka ga narod podrži”, istakao je mitropolit Joanikije

Govoreći o vremenu komunizma u Crnoj Gori, mitropolit Joanikije je naveo da se “sva komunistička priča i skalamerija u državi srušila kao kula od karata”.

“Sve što su radili, sve im propade. Ostadosmo bez fabrika i njihovih špijuna i doušnika, ali, s druge strane, ostade narod osiromašen, prevaren i izvaran. Međutim, nismo očajavali, imao se kome narod vratiti, a to su bile njihove svetinje, ognjišta i domovi. Vratili smo se svojoj vjeri i jedni drugima, a to je mnogo važno”, poručio je mitropolit Joanikije.

Ipak, kako je rekao, oduvijek mu je bilo neshvatljivo da narod je koji ima toliko svetitelja, toliko crkava i mučenika zaboravio na vjeru i zapostavio je.

“Tako lako odstupiti od vjere je čudno. Ali, Bogu hvala, nisu svi odstupili. Dolazi neko novo vrijeme”, zaključio je mitropolit Joanikije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *