Mišić: Povećanje plata – pokušaj da se ublaže posljedice inflacije

Vlada Republike Srpske je po hitnom postupku donijela set prijedloga izmjene Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, rekla je za Јutarnji program RTRS-a Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata.

– Izmjena zakona predstavlja još jednu od mjera Vlade Srpske koja doprinosi povećanju plata radnicima – kaže Mišićeva.

Dodaje da je do sada povećanje plata bilo tri puta, pokušavajući da utiče na posljedice inflacije.

Kada je riječ o sljedećem povećanju, Mišićeva navodi da se povećanje od pet odsto odnosi na sve koji su korisnici budžeta.

– Ako kažemo povećanje, možemo govoriti o pokušaju djelovanju na inflaciju, kako bi očuvali kupovnu moć onih koji rade – ističe Mišićeva, dodajući važnost ublaživanja posljedica inflacije.

Mišićeva navodi da se na konsultacijama sa mandatarom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem govorilo o povećanju plate oni koji rade, kako u javnom, tako u privatnom sektoru.

– Na konsultacijama nam je bilo važno da mandatara upoznamo sa četiri važne stvari, a jedna od njih jeste konačno uređenje sistema plata u Srpskoj, kroz kolektivni ugovor – rekla je Mišićeva zaRTRS.

Ističe da je jedan od vodećih problema školovanje kadrova koji zbog trenutne situacije nisu u prilici da ostanu u ovoj zemlji.

Kada je riječ o najnižoj plati, Mišićeva dodaje da bi iznos najniže plate trebao da iznosi onoliko koliko iznosi potrošačka prehrambena korpa, odnosno po njihovim procjenama, bar 1.000 KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *