Mišić: Položaj radnika izuzetno težak

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ocijenila je za Srnu povodom Međunarodnog praznika rada – 1. maja da je položaj radnika u Srpskoj izuzetno težak, opterećen nekorektnim odnosom značajnog broja poslodavaca kada je riječ o zaradama i uslovima na radu, zbog čega napuštaju ove prostore i traže mjesto gdje mogu da pristojno žive od svog rada.

“Poslodavci neće, ne žele i nemaju sluha da razumiju da njihovog profita i kapitala nema bez radnika i to, prije svega, domaćih radnika. Njihova kuknjava da nedostaje radne snage nije istinita, oni kukaju za jeftinom radnom snagom”, konstatovala je Mišićeva.

Mišićeva je navela da je u Srpskoj prijavljeno više od četiri milijarde KM ostvarene dobiti prošle godine, ali tvrdi da isto toliko ima dobiti koja nije prijavljena, odnosno ostvarena je u sivoj zoni.

“Sa druge strane, radnici imaju platu od koje ne mogu pristojno da žive. Oko 62 odsto radnika u Republici Srpskoj ne može da dobaci do prosječne plate koja je niska i iznosi 1.258 KM. To su radnici koji rade u realnom sektoru i zaradili su te četiri milijarde KM dobiti poslodavcima, a živjeli su od plate koja ne može pokriti dio potrošačke korpe”, rekla je Mišićeva.

Prema njenim riječima, sindikat vodi tešku bitku sa socijalnim partnerima kada je riječ o poboljšanju položaja radnika u Srpskoj.

“U prošloj godini smo nekoliko puta u pregovorima sa Vladom Republike Srpske uspjeli da povećamo najnižu i ostale plate, ali sve je to malo, znajući da je inflacija progutala ta povećanja i na granici smo da očuvamo kupovnu moć radnika”, istakla je Mišićeva.

Ona je naglasila da je poslovanje u sivoj zoni i isplata plata u kovertama gorući problem sa kojim se suočavaju skoro sve zemlje, ali je veoma izražen u BiH.

Mišićeva je dodala da bi obračunavanje Vlade Srpske sa sivom zonom rezultiralo smanjenjem pljačke budžeta, fondova i radnika.

Ona je dodala da je Savez sindikata predložio novi sistem plata koji bi mogao ojačati fondove i kupovnu moć radnika, a za šta su dobili podršku premijera i ministara čiji su resori naslonjeni direktno ili indirektno na realni sektor, te su o tome upoznali i predsjednika Republike.

“Riječ je o utvrđivanju iznosa najnižih plata prema stručnim spremama, od nekvalifikovanih radnika do visoke stručne spreme, to su koeficijenti koji se množe iznosom najniže plate”, navela je Mišićeva.

Ona je pojasnila da bi to značilo da se plata koja se nalazi u kovertama stavi u legalne tokove, a to realno i zakonito iskazano povećanje plata poslodavce ne bi koštalo mnogo, jer za svako povećanje plata u skladu sa zakonom poslodavac plaća jednu četvrtinu poreza i doprinosa.

“Istraživanja su pokazala da je to dobar model koji se može primijeniti i donio bi važan preokret u uređenju sistema plata u Srpskoj, legalno isplaćene veće plate radnicima u realnom sektoru, više para na prihodovnoj strani budžeta a što znači i više para za fondove i socijalna izdvajanja”, istakla je Mišićeva.

Ona je navela da je za realizaciju toga neophodno da Vlada Srpske pozove poslodavce na razgovor i da se potpiše opšti kolektivni ugovor.

Mišićeva je ubijeđena da bi takav model bio motiv i za radnike da budu produktivniji.

Ona je najavila da će Savez sindikata tradicionalno na 1. maj – Međunarodni praznik rada održati protestono okupljanje, a prethodno će ugostiti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijela Egića kojeg će još jednom upoznati sa svojim zahtjevima.

U okviru Saveza sindikata Republike Srpske djeluje 15 granskih sindikata, koji ukupno imaju više od 105.000 članova.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *