Ministarstvo finansija: Koeficijenti raspodjele prihoda nemaju stranački predznak

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske odbacili su tvrdnje načelnika/gradonačelnika opština i gradova iz SDS-a da su raspodjelom prihoda od indirektnih poreza zakinuti za dio sredstava, ukazujući da koeficijenti raspodjele prihoda nemaju stranački predznak i da se primjenjuju po tačno određenim principima koji nemaju veze sa politikom.

Iz Ministarstva napominju da Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske iz 2005. godine, koji je stupio na snagu u januaru 2006. godine, Budžetu Srpske pripada 72 odsto sredstava koja budu prikupljena od indirektnih poreza, jedinicama lokalne samouprave 24 odsto, a četiri odsto ide preduzeću “Putevi Republike Srpske”.

“Od tih 24 odsto namijenjenih opštinama i gradovima, sredstva se raspoređuju iz Trezora prema opštinama i gradovima po automatizmu, po tačno utvrđenim koeficijentima raspodjele”, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija Srpske povodom učestalih istupa SDS-a o raspodjeli koeficijenata od PDV-a.

Napominje se da su koefcijenti za raspodjelu isti od 2016. godine i utvrđeni po nizu parametara, prije svega, po broju stanovnika, veličini opštine, te broju srednjoškolaca.

“Iz navedenog proizlazi da raspodjela nema stranački predznak, jer se isti koeficijenti raspodjele sredstava koje pripadaju opštinama i gradovima primjenjuju već osam godina po tačno određenim principima koji nemaju veze sa politikom i time ko je na vlasti u pojedinoj jedinici lokalne samouprave”, ističu iz Ministarstva.

Uz napomenu da se način raspodjele sredstava od indirektnih poreza nije mijenjao još od 2016. godine, kada je donesena odluka o raspodjeli koeficijenata, iz Ministarstva navode da na osnovu toga, proizlazi da su opštine Brod, Modriča i Šamac imale isti koeficijent 2016. godine kada su neki od tih načelnika bili opozicija, a isti koeficijent imaju i danas.

Ministarstvo finansija apeluje na načelnike iz SDS-a da, umjesto da se bave politizacijom i traže krivca na pogrešnoj strani, preispitaju kako da bolje upravljaju onim što imaju, te da možda razmisle da kao izvršna vlast imaju na raspolaganju razičličite instrumente finansiranja, ne oslanjajući se samo na pomoć Vlade Republike Srpske.

Iz Konferencije lokalne samouprave SDS-a ranije ove sedmice su zatražili sazivanje vanredne sjednice Skupštine saveza opština i gradova o cijeni električne energije i, kako su naveli, umanjenim prihodima lokalnim zajednicama po svim osnovama za januar.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *