Ministar posjetio ustavu na Drini koja se rekonstruiše /VIDEO/

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je danas u Bijeljini vodoprivredni objekat “Ustava Janja” čiju rekonstrukciju sa 350.000 KM finansira Vlada Srpske i najavio za proljeće početak izgradnje Drinskog nasipa od ove ustave dužinom 2,2 kilometra.

Pašalić je rekao novinarima da će rekonstrukcija “Ustave Janja”, koja je izgrađena 1999. godine, biti okončana polovinom decembra, a voda će biti puštena u kanal Dašnica kroz grad već u nedjelju, 8. novembra.

“Zajedno sa uređenjem kanala Dašnica ukupna vrijednost ovih radova će biti nešto manje od pet miliona KM, što finansira Vlada Republike Srpske i djelimično grad Bijeljina, a završetkom rekonstukcije ustave stičemo uslove da potpuno uredimo hidromeliorativnu mrežu na području Bijeljine, što je i konačni cilj”, naveo je ministar.

Prema njegovim riječima, od ove lokacije će na proljeće početi i izgradnja Drinskog nasipa do ušća rijeke Janje u Drinu, dužinom od 2,2 kilometra, za šta je obezbijeđeno 1,6 miliona evra iz sredstava Evropske investicione banke.

“U toku je procedura projektovanja i raspisivanja poziva i mi već možemo, pošto je ova trasa čista /imovinski-pravno/, početkom građevinske sezone da krenemo sa izgradnjom Drinskog nasipa”, najavio je Pašalić.

On je dodao da treba krenuti i dalje sa eksproprijacijom trase nizvodno, ocijenivši da je trenutno najveći problem u Semberiji što nije završen Drinski nasip.

“Bilo je novca dovoljno, ali je bilo određenih problem sa imovinsko-pravnim odnosima. Sigurno mogu reći da ćemo u martu, kada krene građevinska sezona, krenuti sa izgradnjom prvih 2,2 kilometra Drinskog nasipa”, istakao je Pašalić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ukazao je na značaj rekonstrukcije vodozahvata u Janji koji reguliše nivo vode i u kanalu kroz grad i izgradnju Drinskog nasipa za koji je rekao da je jedini projekat zaštite od poplava u Semberiji koji još nije završen.

Mićić je naveo da na eksproprijaciju nisu pristala još 123 vlasnika zemlje na ovom području i najavio da će umjesto dvije KM biti ponuđena cijena od četiri ili pet KM po metru kvadratnom, uz očekivanje da će to biti završeno do proljeća.

Direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Miroslav Milovanović rekao je novinarima da je rekonstrukcija “Ustave Janja” vrlo važna investicija i da ova lokacija predstavlja kontrolnu tačku preko koje se prebacuje voda iz rijeke Drine u rijeku Savu, preko sistema kanala.

“Ovaj vrlo važan objekat će nakon rekonstrukcije biti potpuno automatizovan i mi sa ove tačke možemo u potpunosti da kontrolišemo dotok vode i da integralno upravljamo sistemom odbrane od poplava kada je u pitanju grad Bijeljina”, naveo je Milovanović.

On je dodao da je početak izgradnje Drinskog nasipa investicija planirana za iduću godinu, za šta je obezbijeđeno 1,6 miliona evra, a u toku su pripreme tenderskih dokumenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *