Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

“Planiramo da otvorimo novu mljekaru u Prnjavoru koja će biti sabirni centar za otkup mlijeka, a jedan dio će se baviti proizvodnjom i preradom mlijeka”, rekao je Minić danas novinarima u Romanovcima kod Gradiške gdje se održava Deveto savjetovanje mljekara Srpske.

On je naglasio da je novim pravilnikom Ministarstva za poljoprivredu za ovu godinu predviđen niz mjera s ciljem podrške mljekarima.

“Predvidjeli smo povećanje podsticaja od tri feninga po litru mlijeka, što ukupno iznosi 3,5 miliona KM podsticaja u Republici Srpskoj. Godišnja proizvodnja mlijeka u Srpskoj iznosi od 122 do 126 miliona litara”, naveo je Minić.

On je istakao da Republika Srpska prednjači u proizvodnji mlijeka u odnosu na okruženje i da godišnji izvoz 40 miliona litara, što, kako je rekao, znatno utiče na BDP i na balans uvoza i izvoza.

Minić je napomenuo da je ovim pravilnikom predviđeno uvođenje i nove mjere koja se odnosi na izgradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji.

On je dodao da agrarni budžet Republike Srpske za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu ostaje 180 miliona KM.

Minić je naveo da će se ova sredstva koristiti za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji, nabavku traktora, muznih robota i za druge agrarne mjere u poljoprivrednoj proizvodnji i mljekarskoj industriji.

“Planiramo da u ovoj godini proizvedemo što više hrane i da ona bude što kvalitetnija i da se orijentišemo na izvoz kako u poljoprivrednoj proizvodnji, tako i u mljekarskoj industriji”, rekao je Minić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *