Minić: Sve veća potražnja za zdravom hranom – kupujte domaće

Sve je veća potražnja za zdravom hranom u Republici Srpskoj gdje se na 4.500 hektara vrši organska proizvodnja, a broj grla stoke je porastao na 6.500, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Minić je danas u Banjaluci na otvaranju međunarodne manifestacije Treći organik fest Srpske, na kojem se predstavilo više od 20 izlagača organske hrane iz BiH, Srbije i Hrvatske, istakao da se predstavljeni proizvodi najčešće prodaju putem brendiranih kuća kao što su “Krajiška kuća” i “Hercegovačka kuća”.

“Ovo je uvezivanje na način da imate proizvod koji je organski, iz Republike Srpske i nije tipičan”, rekao je Minić novinarima u Banjaluci.

Minić je pozvao sve potrošače da uvijek budu patriote, te da kupuju domaće.

Prema njegovim riječima, današnja manifestacija znači puno, ne samo sa aspekta efikasnosti i efektivnosti novčanih sredstava koje Vlada Srpske izdvaja, nego i da manji poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da plasiraju svoj proizvod.

Direktor firme “Ljekobilje” iz Ljubinja Mihajlo Vujević rekao je da ova kompanija bilje iz prirode prerađuje u proizvode koji su korisni za zdravlje i ljepotu.

Vujević je rekao da je potražnja za organskim proizvodima velika, te da se proizvodi ljubinske firme izvoze u Srbiju, Crnu Goru i odnedavno u Rusiju, kao i u trgovinski lanac “DM” u Hrvatskoj.

Emina Salihović danas je predstavila proizvode Poljoprivredne zadruge “Agrofud” iz Konjević Polja, a ova zadruga se, kako kaže, bavi proizvodnjom organski sertifikovanog voća, povrća, začinskog, aromatičnog bilja i cvijeća.

“Manifestacije i sajmovi umrežuju organske proizvođače, a kupci mogu vidjeti šta je zaista organski proizvod sa sertifikatom. Svoje proizvode plasiramo oko 50 odsto u marketima u BiH, te radimo lokalnu proizvodnju”, naglasila je Salihovićeva.

Sead Herceg iz Novog Travnika naveo je da organska proizvodnja “Herceg” već 23 godine ima sertifikat za organsku poljoprivrednu proizvodnju, te istakao da u svom asortimanu ima ljekovito bilje i proizvode od tog bilja.

Herceg je zahvalio resornom ministarstvu jer daje dobru podršku i zamah koji bi, kako je ocijenio, trebalo da se proširi na cijelu BiH da bi se uskladila legislativa sa EU.

“Na ovaj način bismo mogli zadržati ljude u ruralnim područjima sa organskim sektorom i da ojačamo ekonomiju”, rekao je Herceg.

Organizatori manifestacije Treći organik fest Srpske su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i republička Privredna komora.

Organik fest otvoren je u tržnom centru “Delta” u Banjaluci, gdje posjetioci imaju priliku da od 9.00 do 21.00 čas pogledaju šta se sve nudi iz asortimana organskih proizvoda.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *