Minić: Poljoprivredni proizvođači ušli u prosjek posljednje četiri godine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je vrijeme poslužilo poljoprivrednim proizvođačima da malo produže optimalne rokove kad je u pitanju pšenica i da je dobro da su ponovo ušli u kolotečinu koja predstavlja prosjek posljednje četiri godine.

“Informacije koje dobijamo i od savjetodavne službe i sa terena kažu da je to u nivou nekog četvorogodišnjeg prosjeka. Kada je u pitanju u Ministarstvo poljoprivrede, onaj dio koji je u sistemu podsticaja, koji se premira, to je negdje blizu 20.000 hektara, što je izuzetno dobro, imajući u vidu kako je bila loša godina, loša cijena pšenice i loš kvalitet pšenice”, rekao je Minić novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio da je samo u ovoj godinu bilo za 25 do 30 odsto više površina, te da se ne može govoriti o nekom smanjenju koje je realno, nego da su pretprošla i prošla godina dovele do toga da je cijena pšenice bila izuzetno dobra.

“Evo danas smo čuli podatak – poljoprivrednik sa ovog područja kaže da je za 200 dunuma, 20 hektara kukuruza, nekad kupio traktor. Sada mu za isti takav traktor treba 1.600 dunuma, 16 hektara. To znači da postoji jedna velika diferenciacija kada su u pitanju cijena poljoprivrednog proizvoda, cijena na tržištu, cijena proizvodnje i tako dalje. Zato je dobro da imamo jesenju svjetu u kapacitetu koji je planiran”, isatakao je Minić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *