Minić: Bolest u Semberiji polako se stavlja pod kontrolu

Afrička kuga svinja u Semberiji polako se stavlja pod kontrolu, a u Lijevče Polju pod kontrolom je još od pojave bolesti, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i dodao da je Srpska među prvima odgovorila na ovaj izazov.

“U Lijevče Polju imamo sporadičnu pojavu, a u Bijeljini i dalje jaka žarišta”, rekao je Minić u Banjaluci, gdje je otvorio Konferenciju o afričkoj kugi svinja.

Minić je istakao da mnogo više žarišta imaju određene lokalne zajednice koje nisu bile spremne da odreaguju na pojavu afričke kuge svinja i gdje se pojavila politika ispred sprečavanja bolesti.

On je naveo da je ova bolest ozbiljan problem sa kojim se suočavaju i Republika Srpska i region, ali da je Srpska među prvima odgovorila na ovaj izazov.

“Ono što nam pravi realan problem jeste da je riječ o bolesti za koju još nemamo ni prevenciju u liječenju niti imamo način liječenja, te uz sve one biosigurnosne mjere, samo ukoliko su maksimalno kumulativno ispunjene, možemo očekivati da se bolest ne širi”, istakao je Minić.

On je pozvao struku da predloži modalitet načina donošenja odgovarajućih propisa o tome kako će se ubuduće držati svinje.

Minić je naveo da je Republika Srpska i kada je riječ o novčanoj odšteti najbolje odreagovala u regionu, jer je tako željela da omogući uzgajivaču svinja da kupi priplodnu nazimicu.

“Isplatili smo tri miliona KM, do sutra očekujemo isplatu još četiri miliona KM”, rekao je Minić.

Afrička kuga svinja je visokozarazna bolest domaćih i divljih svinja. Divlje svinje se smatraju glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gdje se bolest endemski pojavljuje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja zagađenom hranom i vodom, zatim kontaminiranom opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima. Virus ne predstavlja opasnost za druge vrste životinja, niti za ljude.

Vlasnici svinja obavezni su da radi sprečavanja unošenja i širenja virusa na svojim imanjima redovno sprovode mjere zaštite. U suprotnom, mogu izgubiti pravo na nadoknadu štete.

Konferenciju o afričkoj kugi svinja organizuje Veterinarska komora Republike Srpske i Društvo doktora veterinarske medicine Republike Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *