Milunović: Lani izdvojeno 13 miliona KM za samozapošljavanje boraca

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je prošle godine u Srpskoj izdvojeno 13 miliona KM za samozapošljavanje boraca.

Milunović je, odgovarajući na pitanje novinara šta je Vlada Srpske učinila za unapređenje položaja boraca, istakao da je mnogo učinjeno od 2006. godine.

“Prepoznat je i dio boraca koji nije imao staž osiguranja 15 godina i nije mogao ostavriti pravo na penziju. Vlada je svojom odlukom osigurala da se svima koji, zajedno sa učešćem u ratu, imaju 15 godina penzijskog staža, obezbijede primanja u visini najniže penzije”, rekao je on.

Milunović je dodao da je prošle godine izrađena i socijalna karta za borce mlađe od 60 godina, da je utvrđeno da ima dio ugroženih boraca, njih je sada u sistemu 10.002, te im je obezbijeđen mjesečni dodatak.

On je podsjetio da je juče zbog kovida isplaćeno po 100 KM iz Kompenzacionog fonda.

Resorni ministar naglasio je da je cilj da u narednom periodu bude utvrđena socijalna karta i za borce starije od 60 godina, te će se Vlada, shodno mogućnostima, opredijeliti da odredi i druge vidove pomoći.

On je napomenuo da postoji veliki spektar prava koja ima boračka populacija – invalidi najtežih kategorija dobili su veće invalidnine, obezbijeđena je banjska rehabilitacija za sve amputirce, paraplegičare i kvadriplegičare jednom godišnje, dok Vlada putem posebnih programa i dalje raspisuje poziv za banjsku rehabilitaciju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

“Ti su iznosi povećani. Ranije su bili do 300.000 KM, a ove godine je za tu svrhu izdvojeno pola miliona KM. Ortopedska pomagala u Republici Srpskoj su riješena najbolje u regionu, a sami amputirci tvrde da su dostigli i evropski nivo jer sredstva koja dobijaju za pomagala su dovoljna za nabavku najboljih na tržištu”, rekao je Milunović.

Milunović je rekao da se sistem boračko-invalidske zaštite razvijao, unaprijeđen je u više navrata.

“Mislim da ćemo po završetku socijalne karte boraca starijih od 60 godina imati ciljnu grupu boraca koji najviše trebaju pomoć”, rekao je Milunović.

Milunović je naglasio da prioritet treba da budu najugroženiji borci koji trebaju veći vid pomoći.

“Najteže mi je kada kažu da su borci ugrožena kategorija…Oni nisu homogena grupa koja živi van vremena i prostora i sistema, da bi bila pod istim uslovima, ugrožena ili neugrožena. Borci su uključeni u sve strukture društva, većina ih radi ili je u penziji”, rekao je Milunović.

On je naveo da je 116.000 boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca su u penzijskom sistemu Republike Srpske, za šta Republika izdvaja ogromna sredstva.

Milunović je istakao da mnogim borcima prve kategorije, među kojima je i sam, a koji su zaposleni, ne treba ni borački dodatak.

“Imamo one koji su u stanju socijalne potrebe i imamo obavezu da ih prepoznamo i pomognemo im”, naglasio je Milunović.

O MALVERZACIJI BROJEM BORACA GOVORE ONI KOJI NE POZNAJU SISTEM

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da samo oni koji ne znaju ništa ili znaju vrlo malo o sistemu boračko-invalidske zaštite mogu da govore o navodnoj malverzaciji brojem boraca u Srpskoj.

Milunović je naveo da onaj ko razumije kako se razvijao sistem boračko-invalidske zaštite u Srpskoj, ne treba da bude začuđen brojem boraca.

On je istakao da je postupak kategorizacije otvoren, te da su se, na osnovu zakona koji je to utvrdio, ljudi mogli da kategorišu ako imaju pravni interes.

Milunović je rekao novinarima u Brčkom da je do 2007. godine bilo 76.000 boraca prve i druge kategorije, a danas je to oko 120.000.

“Prije 2007. godine nisu imali prava ni pravni interes, budući da je prvi borački dodatak utvrđen 2007. godine, te su onda imali potrebu da se kategorišu kako bi taj svoj interes ostvarili”, rekao je Milunović, reagujući na navode opozicije o navodnoj malverzaciji brojem boraca u Srpskoj.

On je podsjetio da je nakon toga, odnosno 2012. godine, utvrđen mjesečni borački dodatak.

“Proces kategorizacije je otvoren, mada je ona završena za najveći broj boraca, ali još ima onih koji nisu kategorisani ili neće to da urade iz nekih svojih razloga, a to je lično pravo koje se ostvaruje na lični zahtjev”, pojasnio je Milunović.

Milunović je rekao da ima podatak iz Generalštaba, da je Vojska Republike Srpske 1993. godine brojala 220.000 vojnika.

“Svi se tome iščuđavaju, međutim, samo Krajiški korpus je u jednoj fazi imao više od 100.000 boraca. Osim njega, imali smo i Drugi krajiški, Istočno-bosanski, Drinski korpus, Hercegovački, Sarajevsko-romanijski… Imali smo i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova”, rekao je Milunović.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *