Milovanović: Hidroelektrana Višegrad odreagovala na pravi način

Direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Miroslav Milovanović zahvalio je odgovornima na Hidroelektrani /HE/ “Višegrad” što su odreagovali na pravi način i pripremili akumulaciju za dotok veće količine vode, što je veoma važno za sliv Drine.

“Kada je riječ o poplavama, osnovna stvar je rano najavljivanje i upozoravanje da bismo imali što veći broj dana prije nekog incidentnog dana, kada se očekuju poplave, jer je potrebno da građani i država imaju vremena da pripreme adekvatan odgovor i da se koliko-toliko zaštite”, rekao je Milovanović Srni.

On je ocijenio kao veoma neozbiljno saopštenje Civilne zaštite u Bijeljini, izdato prije dva dana, prema kojem na ovom području nema nikakvih problema.

“Oni su sišli do korita rijeke Drine i vidjeli da nema opasnosti. Međutim, suština je da na vrijeme najavimo, a najavljeno je da se poplavni talas očekuje večeras, odnosno sutra tokom dana”, rekao je Milovanović i dodao da s obzirom na pripremljenu akumulaciju ne treba očekivati neki crni scenario u donjem toku Drine.

On smatra da je opreznost republičkih organa veoma dobra, jer je bolje biti i previše oprezan nego čekati šta će da se dogoditi.

“Još jednom zahvaljujem ljudima u HE `Višegrad` koji su sa svojim kolegama u HE `Bajina Bašta` te HE `Zvornik` djelovali sinhrono kako bi pripremili svoje akumulacije za veću količinu vode koju očekujemo danas, večeras i sutra”, rekao je Milovanović.

Govoreći o drinskom nasipu u Bijeljini, Milovanović je naveo da će jedina sigurna i pouzdana odbrana od poplava ili visokih voda kakve su bile u Semberiji 2014. godine biti ako se izgradi ovaj nasip.

“Sve ostalo je zamajavanje i bježanje od istine. Ne postoji nikakav drugi mehanizam, niti način da se zaštite Semberija i grad Bijeljina ako nemamo drinski nasip”, rekao je Milovanović.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske nakon poplava 2014. godine obezbijedila više od 20 miliona dolara za izgradnju drinskog nasipa u Bijeljini.

“Struka je uradila svoj dio posla u saradnji sa kolegama iz Srbije i mi kao pogranična lokalna zajednica sa druge strane imamo Srbiju koja je radila na desnoj obali rijeke nasip, a naši projektanti su na lijevoj morali da rade određivanje trase i projektovanje u koordinaciji sa Srbijom”, rekao je Milovanović.

On naglašava da nasip mora biti kompatibilan i na jednoj i na drugoj strani i da sada niko ne može napraviti nasip ako se sa lijeve strane obale voda preliva na našu stranu.

“Nakon što je obezbijeđen novac, izvršeno projektovanje i definisana trasa, imali smo već poznatu priču – a to je `pobuna` vlasnika nekih poljoprivrednih parcela u nekoliko mjesnih zajednica koji nisu dozvolili ugovaranje radova. Da smo to uradili tada, sada bismo vjerovatno bili u završnoj fazi, ako ne i na samom kraju”, pojasnio je Milovanović.

On je ponovio da odgovorno tvrdi da je Drinski nasip jedina sigurna odbrana od poplava.

“Vlada Republike Srpske je našla i drugi način u vrijeme kada su sredstva bila obezbijeđena od Svjetske banke, a prema njihovim pravilima sredstva doznačavaju nakon što neme nikakvih žalbi, što mi ranije nismo znali. Ako postoji samo jedna primjedba ili žalba vlasnika parcele prijekat staje”, rekao je Milovanović.

On je pojasnio da je Vlada pronašla druge izvore finansiranja, a sada je u završnoj fazi ugovaranja početka izgradnje drinskog nasipa.

Prema njegovim riječima, prošle godine je bilo određenih tehničkih problema sa novim kreditorom – Evropskom investicionom bankom.

“Na kraju smo dobili zeleno svjetlo da nastavimo proceduru. Vlada je utvrdila opšti interes za taj prvi, najosjetljiviji dio trase od ušća Janje u Drinu pa do ustave građevine u Janji. Sredstva su obezbijeđena od ove banke, nikakve pritužbe ili žalbe građana sada ne mogu zaustaviti Vladu Republike Srpske, odnosno investitora i `Vode Srpske` da se ide u tu proceduru”, kaže Milovanović.

On je dodao da bi ugovor trebalo da bude potpisan do kraja januara.

“Imamo najavu jednog od ponuđača da bi se mogao javiti sa žalbom na odluku koju su donijele `Vode Srpske` kada je u pitanju izbor samog kandidata, što će nas možda malo odvući za najviše mjesec dana, ne više”, precizirao je Milovanović.

On je istakao da sada ovako važan projekat od opšteg interesa ne može da zaustavi bilo koji pojedinac.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *