Mikrobiološka ispravnost hrane na tržištu Semberije zadovoljavajuća /VIDEO/

Zadovoljavajuća je bezbjednost hrane na tržištu Semberije, pokazuju laboratorijske analize mikrobiološke ispravnosti. Pod lupom su konstantno sve namirnice, krenuvši od biljne proizvodnje do mesa i mlijeka. Tokom ljetnih mjeseci pooštrene su i kontrole ispravnosti sladoleda. Inspekcijski nadzor i laboratorijska ispitivanja sprečavaju da pred kupcma na domaćem terenu završi nekvalitetno meso iz uvoza.

Kakvu hranu jedemo tokom ljetnih mjeseci, s obzirom da je tada i veći rizik od kvarenja hrane koja može ugroziti i ljudsko zdravlje. U bijeljinskoj Laboratoriji Instituta “Dr Vaso Butozan” kažu da su lako kvarljive namirnice konstantno pod lupom, te da su laboratorijska ispitivanja pokazala da je mikrobiološka kontaminacija sporadično detektovana u uzorcima sladoleda, gdje je utvrđeno prisustvo entero bakterija.Takav sladoled je na vrijeme povučen iz prometa.

Kvarljivosti namirnica u najvećoj mjeri kumuje  nepravilno čuvanje i skladištenje, ali i nezavidna higijena. S toga je i velika odgovornost na onima koji se bave prometom hrane.

Mikrobiološka ispravnost namirnica na našem tržištu trenutno je daleko bolja u odnosu na stanje kakvo je bilo prije desetak godina, ističe Brkić.

Meso, mlijeko, riba naročito su skloni kvarenju, s toga se kod mesa i vizuelnim pregledom može utvrditi da nije poželjno za upotrebu u ljudskoj ishrani. Da li je meso mikrobiološki ispravno, može nam otkriti i sam miris.

Inspekcijski nadzor i laboratorijske kontrole sprečavale su u prethodnom periodu, da na našem tržištu putem uvoza,  završi mikrobiološki neispravna piletina.

Sezona je i povrća, s toga stručnjaci ističu značaj kontrolisane proizvodnje koja kreće upravo sa njive.

U referentnim laboratorijama Veterinarskog Instituta “Dr Vaso Butozan” kontrole svih namirnica koje su se našle pred kupcima vrše se tokom cijele godine. Pod inspekcijskim nadzorom te laboratorijskim analizama je i hrana koja se priprema u  kuhinjama restorana, te svih proizvodnih objekata. Analize potvrđuju da je stanje zadovoljavajuće te da se prema mikrobiološkoj ispravnosti namirnica od proizvodnje do prometa postupa i odnosi u skladu sa svim propisanim standardima.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *