Mićić: Sveti Pantelejmon neka nam bude duhovni vođa /VIDEO/

Grad Bijeljina obilježio je juče krsnu slavu – Svetog Pantelejmona. Ove godine prvi put je Sveta arhijerejska liturgija služena u hramu Svetog Pantelejmona, a predvodio je njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. Nakon toga centralna svečanost održana je u gradskom parku gdje su otkrivene spomen-biste srpskih velikana. Kum gradske slave ove godine je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH.

Liturgijom u hramu Svetog Pantelejmona, koju je služio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, započelo je obilježavanje krsne slave grada Bijeljina. Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, zamjenik gradonačelnika Marko Mihajlović, te predstavnici političkih stranaka koje sačinjavaju aktuelnu skupštinsku većinu kao i brojni vjernici.

Nakon liturgije, centralna svečanost  održana je u gradskom parku gdje su otkrivene biste četvorici srpskih velikana Ivi Andriću, Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu i Jovanu Dučiću. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kao kum slave, rekao je tom prilikom da srpski narod, uz velikane koji su dobili zasluženo mjesto u bijeljinskom Gradskom parku, čuva i njeguje svoj identitet.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić podsjetio je da se gradska slava ove godine obilježava skromno i u prisustvu minimalnog broja zvanica zbog epidemije virusa korona. Na ceremoniji otkrivanja bisti kazao je da će njihovim otkrivanjem park biti predat građanima, kao ekološka i oaza mira, te u ime uprave grada zahvalio je donatorima koji su inicirali i realizovali podizanje spomen-bista srpskih umjetnika i naučnika.

Gradski park u Bijeljini je novi Kalemegdan, hram časti srpskog naroda istakao je u svom govoru akademik Matija Bećković. On je poželio da se četvorici srpskih velikana Ivi Andriću, Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu i Jovanu Dučiću, čije su biste otkrivene u parku, pridruže svi drugi velikani i neka se novi Kalemegdan rodi u Bijeljini.

U ime pokretača i realizatora ideje da se u Gradskom parku postave biste srpskih velikana, prisutnima se obratio Mijomir Pavlović,  naglasivši da se prije pet do šest godina kod grupe građana javila ideja o podizanju spomenika srpskim velikanima u Gradskom parku.

Nakon otkrivanja bisti, zvanice su se uputile u zgradu gradske uprave gdje je upriličeno lomljenje slavskog kolača.

Gradonačelnik Bijeljine ovom prilikom se zahvalio svima koji su prisustvovali obilježavanju gradske slave, a posebno kumu Miloradu Dodiku kao i bratskim gradovima koji su kako kaže uspjeli da dodju uprkos pandemiji.

Srpski član predsjedništva istakao je da je počašćen što je kum slave i da je Bijeljina sa najviše perspektive u Republici Srpskoj.

A čestitke su stigle su i iz pobratimskog Azova  grada u Rostovskoj oblasti u Ruskoj federaciji. Gradonačelnik Azova Vladimir Vladimirovič Raščupkin čestitao je krsnu slavu Svetog Pantelejmona prvom čovjeku Bijeljine i građanima, uz želju da što prije prođu ova izazovna vremena te da se ponovo sastanu dva bratska grada.

Nakon lomljenja slavskog kolača, položeni su vijenci na spomen-obilježje borcima iz otadžbinskog rata na centralnom gradskom trgu i odata počast poginulim borcima VRS na koje se čuva uspomena u Muzeju Semberije. Zbog epidemije, proslavi Svetog Pantelejmona prisustvovao je ograničen broj zvanica, a izostao je i tradicionalni kulturno-zabavni program.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *