Memorandum o formiranju parlamentarnog foruma – istorijski /VIDEO/

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska, koji je danas u Beogradu potpisao sa predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, istorijski dokument, najveći i najozbiljniji.

Nakon sastanka sa Orlićem, Stevandić je rekao da se danas piše najljepši dio istorije srpskih odnosa i da je zbog toga neizmjerno ponosan i srećan, jer je potpisan akt, kojim se formira zajedničko tijelo koje će činiti poslanici parlamenata Srbije i Srpske.

On je dodao da će ovo tijelo imati najmanje dva zasjedanja godišnje, usvajati akte koje će slati parlamentima Srbije i Srpske.

Prema njegovim riječima, od nastanka Republike Srpske, ovo je i suštinski i formalno najveći i najozbiljniji dokument koji potpisuju Srbija i Srpska.

“On nije usmjeren ni protiv koga, jer nema drugu konotaciju osim saradnje, razvoja, njegovanja zajedničkih vrijednosti, kulture, tradicije, ali i podrške jednih drugima na zaštiti, kako teritorijalnog integriteta Srbije, tako i dejtonskog integriteta, teritorijalnog kapaciteta i ustavnih nadležnosti Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ocijenio je da je formiranje Parlamentarnog foruma Srbija-Republika Srpska potvrda bratske saradnje i jedinstva, te da će osnažiti dva parlamenta.

“Dve skupštine prvi put će formirati zajedničko radno telo, u kome će noseću ulogu imati poslanici. Svaka skupština fomira svoju delegaciju, a te delegacije će imati jednak broj i učestvovaće u zajedničkim radnim sastancima i u svim aktivnostima koje sprovodi Savet za saradnju Srbije i Republike Srpske”, rekao je Orlić u Skupštini Srbije.

Orlić je istakao da je Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Srbija-Republika Srpska, koji je potpisao danas sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem, samo jedan od koraka u dodatnom unapređenju ukupnih odnosa Srbije i Srpske.

On je dodao da će ovo tijelo razmatrati i druga važna politička pitanja, razmjenjivati stavove i usaglašavati zajedničke, uz mogućnost da na sastancima usvajaju i zajedničke deklaracije, što je od velikog značaja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *