Mehmedagić ima sedam dana da donese diplomu

Zajednička komisija parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH usvojila je danas zaključak da direktor ove agencije Osman Mehmedagić ima rok od sedam dana da Komisiji predoči diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi.

Član Komisije Nikola Špirić /SNSD/ rekao je da je o ovome danas vođena rasprava i da je usvojen navedeni zaključak.

“Teško zemlji u kojoj se sumnja da li direktor OBA ima validnu diplomu visoke stručne spreme. Dok to ne raščistimo mislim da će ta agencija biti predmet raznih spoticanja i da neće biti od koristi koju joj zakon nalaže za sve u BiH”, rekao je Špirić nakon sjednice.

Član Komisije Bariša Čolak /HDZ/ rekao je da je vidio brojne medijske napise, ali da ne zna da li Mehmedagić ima visoku stručnu spremu.

“Vidjećemo da li će nam biti dostavljena zatražena diploma, ali za svako sljedeće imenovanje, bez obzira kada ono uslijedilo, na tu izuzetno važnu funkciju, moraće da budu ispunjeni uslovi visoke stručne spreme sa odgovarajućim godinama staža nakon sticanja diplome”, naglasio je Čolak nakon sjednice.

Predsjedavajući Komisije Nermin Nikšić rekao je da ne vjeruje da će Mehmedagić to učiniti.

On je istakao da je nakon rasprave na ovom parlamentarnom tijelu Komisija odgovorila na pitanje Tužilaštva da li je imala na uvidu Mehmedagićevu diplomu, da li je dostavljen podatak o tome da je u Službenim novinama objavljeno da diploma nije validna i da li je o tome direktor izvještavao sekretara Komisije.

Nikšić je rekao da je to izjašnjenje korektno i da će biti upućeno Tužilaštvu BiH.

“Zajednička komisija traži od predsjedavajućeg Savjeta ministara da nam dostavi imena kandidata za poziciju generalnog direktora, zamjenika generalnog direktora i glavnog inspektora da bi Komisija u skladu sa važećim Zakonom i Poslovnikom obavila raspravu prvo o tome, budući da je praktično od 19. novembra 2019. godine istekao mandat aktuelnom rukovodstvu OBA”, konstatovao je Nikšić nakon dvočasovne sjednice.

On je dodao da je usvojen i zaključak da Komisija traži od Izvršnog komiteta Savjeta ministara /predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i njegova dva zamjenika Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković/ da dostavi mišljenje o tome da li aktuelni generalni direktor ispunjava uslove da obavlja tu dužnost.

“Prema Zakonu o OBA direktor, zamjenik direktora i generalni inspektor moraju da imaju visoku stručnu spremu i to je u opisu posla Komisije koja prati zakonitost rada ove agencije”, konstatovao je Nikšić.

On je naglasio da Komisija to traži s obzirom na činjenicu da ih je Tužilaštvo BiH obavijestilo da je ta diploma poništena, što je objavljeno u Službenom glasniku Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, usvojen je i zaključak da se od Tužilaštva BiH traži da ispita navode o tome da li je generalni direktor OBA prekršio odredbe Zakona o OBA koji regulišu zabranu rada u interesu bilo koje političke partije ili organizacije.

Nikšić je rekao da su sjednici prisustvovali direktor i glavni inspektor i da su imali mogućnost da kasnije kažu šta su imali, ali da se nisu izjašnjavali.

“Generalni direktor je rekao da ima dopis od Tužilaštva BiH prema kojem on nije stranka u postupku i da se protiv njega ne vodi postupak”, naveo je Nikšić.

Zamjenik predsjedavajućeg Asim Sarajlić /SDA/ rekao je da je OBA postala dio političkih rasprava, da se govorilo o poništenoj diplomi direktora Mehmedagića i da je sjednica pretvorena u političku debatu u kojoj Nikšić želi da profitira.

On tvrdi da se na sjednici “sve pretvorilo u realnost politike u BiH” i da je predsjedavajući Komisije i predsjednik SDP-a došao sa pripremljenim zaključcima.

“Iskoristio je sjednicu u političke svrhe, a da li će iz toga nešto profitirati ne znam, ali je bilo degutantno. Kolege iz SNSD-a i HDZ-a su podržale Nikšića”, rekao je Sarajlić.

On je naveo da Izvršni obavještajni odbor, predsjedavajući Savjeta ministara, Predsjedništvo BiH vrše imenovanje OBA, a da je Komisija zadužena da vrši nadzor nad OBA.

“Pitanje diplome je veoma bitno, ali je očito da je iskorišteno u političke svrhe. Nadam se da će Mehmedagić odgovoriti na zahtjeve Komisije i da će nam dostaviti dokumentaciju”, rekao je Sarajlić.

Član Komisije Nenad Stevandić rekao je da smatra neprimjerenim zahtjev koji je stigao iz SDA da se u paketu rješava i imenovanje kandidata za ministra bezbjednosti Selme Cikotića.

On je naglasio da se SDA nije zalagala za taj paket kada su osporavali i “razvlačili” srpske kadrove za ministra za ljudska prava i izbjeglice i zamjenika ministra bezbjednosti.

“Tada se nije tražio paket, nego sada, i to je povezano sa problematikom u vezi sa diplomom Mehmedagića. Tražićemo da prvo prema zakonu bude imenovan direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH, direktor Regulatorne agencije za komunikacije, a paket ćemo praviti poslije kada bude raspravljeno o meritumu diplome Mehmedagića, generalnog inspektora, zamjenika direktora i glavnog inspektora”, rekao je Stevandić.

Član Komisije Zlatan Begić /DF/ rekao je da će tražiti da najoštrije budu sankcionisani oni koji su prekršili zakon, a pogotovo oni, kako je naveo, koji su zloupotrijebili ovlaštenja i pribavili nezakonito diplome.

“Odatle sve kreće. Činjenica je da imamo maglu na ovom slučaju koja se mora rastjerati, dokazati i odgovarati oni koji su zloupotrijebili položaj”, istakao je Begić, koji je sjednicu okarakterisao kao brutalni politički obračun.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *