Marinković: Zaštititi domaću proizvodnju

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske ističu da je zbog pandemije virusa korona znatno ugrožen poljoprivredni sektor u BiH, te apeluju na nadležne institucije i Savjet ministara da preduzmu hitne mjere za zaštitu domaće proizvodnje.

Predsjednik republičkog Udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković rekao je novinarima da je smanjena potrošnja gotovo svih proizvoda u BiH kada je riječ o poljoprivrednom sektoru.

“Otežan je plasman svinjskog i junećeg mesa, jer se uvoz odvija nesmetano kao i u redovnim uslovima, a potrošnja je bitno smanjena”, dodao je on.

On je podsjetio da je nedavno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdvojilo oko tri miliona KM za interventni otkup.

“Poljoprivrednici, prema našim informacijama, nisu zadovoljni dinamikom interventnog otkupa. Lagano pristižu sljedeći turnusi koji nisu bili obuhvaćeni interventnim otkupom”, rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, interventni otkup je bila poželjna mjera u datom momentu, jer su na tržištu postojale ogromne količine tržišnih viškova junetine i svinjetine.

“Počeo je izvoz junećeg mesa za Tursku, ali se odvija veoma spora i poljoprivredni proizvođači neće osjetiti prave efekte interventnog otkupa”, ocijenio je Marinković.

On je napomenuo da su zemlje EU i neke druge zemlje u datim momentima zaštitile svoje tržište i svoje proizvođače, te da i u BiH treba učiniti isto.

“S obzirom na veliku količinu gotovih proizvoda i prerađevina koje se uvoze u BiH, mi smo tražili da se uvedu prelevmani za žive životinje, da se uvedu kvote i ta bi mjera sigurno dala određene rezultate. Mi bismo naše stočarstvo i uopšte poljoprivredni sektor brzo stavili na noge”, kaže Marinković.

Marinković je ukazao i na ugrožen mljekarski sektor, da mljekare imaju prilično velike zalihe, koje se kreću u desetinama tona mliječnih prerađevina koje ne mogu da plasiraju, ni da izvezu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *