Maričić: Prikupljeno 3,610 milijardi KM javnih prihoda u 2023. godini

Poreska uprava Republike Srpske prošle godine je prikupila 3,610 milijardi KM javnih prihoda, saopštio je direktor ove institucije Goran Maričić.

“Potvrda da je trend rasta naplate javnih prihoda konstanta, vidljiva je i kroz činjenicu da je u 2023. godine naplaćeno 507 miliona KM, odnosno 16 odsto više u odnosu na 2022. godinu, dok u odnosu na 2021. godinu taj rast iznosi čak 870 miliona KM, odnosno 32 odsto”, rekao je Maričić.

On je istakao da su ovako dobrim rezultatima u naplati javnih prihoda doprinijeli ne samo rad Poreske uprave, nego i povećanje stepena odgovornosti poreskih obveznika kada je riječ o izvršavanju obaveze i, uopšte, povećanju svijesti građana o plaćanju poreza.

“Ovi podaci pokazuju i da su u Republici Srpskoj nastavljena pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta, te da Poreska uprava pravovremeno sprovodi aktivnosti na redovnoj naplati, a što se direktno odražava i na konačno stanje na računu javnih prihoda Srpske”, naglasio je Maričić.

Prema njegovim riječima, sve kategorije javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske bilježe rast u odnosu na godinu ranije.

Doprinosi, koji čine više od 62 odsto ukupno prikupljenih prihoda, prošle godine su naplaćeni su u iznosu od 2,247 milijardi KM, što je za 280,18 miliona KM ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Direktni porezi, od čega najveći dio čine porez na dobit i porez na dohodak, prošle godine su naplaćeni u iznosu od 706,37 miliona KM, što je za 108,5 miliona KM ili 18 odsto više nego u istom periodu 2022. godine.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 603,6 miliona KM, što je za 111,3 miliona KM više u odnosu na godinu ranije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *