Maričić: Naplata prihoda iz godine u godinu obara rekorde

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić izjavio je u intervjuu Srni da Uprava ima trend rasta naplate javnih prihoda koji iz godine u godinu obaraju rekorde, sa planom da i u 2023. naplata bude šest odsto veća nego lani.

Maričić je rekao da je u prvom kvartalu ove godine prikupljeno 924,7 miliona KM javnih prihoda, što je za 170,7 miliona KM ili 23 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Naplaćeno je, između ostalog, u posmatranom periodu 530 miliona KM doprinosa ili više za 85,5 miliona KM, dok su direktni porezi u posmatranom periodu ove godine zabilježili još veći procentualni rast i naplaćeni su u iznosu od oko 260 miliona KM, što je za oko 65,9 miliona KM više nego u prva tri mjeseca prethodne godine.

Maričić je istakao da je najveći rast ostvaren kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od oko 168 miliona maraka, što je za 38,2 miliona KM ili 29 odsto više nego u prvom prošlogodišnjem kvartalu, kao i da je rast naplate poreza na dohodak bio 47 odsto.

“Posmatrajući ove pokazatelje, a posebno značajan rast prihoda po osnovu doprinosa, ali i poreza na dohodak i dobit, može se zaključiti da je u Republici Srpskoj u ovoj godini došlo do povećanja privredne aktivnosti, ali istovremeno i do povećanja plata i broja zaposlenih, koji je na rekordnom nivou”, pojasnio je Maričić.

Prema njegovim riječima, to su, uz redovne i pravovremene aktivnosti Poreske uprave na kontroli i naplati prihoda, i glavni razlozi ovolikog povećanja naplate koji se bilježi od početka i ove godine.

UVOĐENjE E-FISKALIZACIJE

Maričić je naveo da Poresku upravu, uz ovo i početak primjene novog Zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu u ovoj godini, očekuje i implementacija novog sistema fiskalizacije, odnosno e-fiskalizacije.

“U proteklom periodu uočeni su nedostaci postojećeg sistema fiskalizacije i samog postupka fiskalizacije, među kojima se, pored tehnološke zastarjelosti, posebno ističe nemogućnost provjere da li je fiskalni račun koji je izdat kupcu zaveden u evidencije poreskog obveznika i na njega plaćeni propisani porezi. Iz tog razloga, unapređenje postupka fiskalizacije je bilo neminovno i pred nama je uvođenje e-fiskalizacije”, naglasio je Maričić.

On je naveo da novi Zakon o fiskalizaciji propisuje postupak fiskalizacije na način da se proces izdavanja fiskalnih računa i prenosa podataka o fiskalnim računima u potpunosti prati u Sistemu za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave, dodajući da u praksi to znači da će Poreska uprava imati podatke o svim izdatim računima u realnom vremenu i moći će provjeriti da li su na evidentirani promet plaćeni propisani porezi.

Takođe će i kupac moći provjeriti da li je fiskalni račun koji mu je izdat evidentiran u Poreskoj upravi.

“Jedan od najvažnijih elemenata fiskalnih uređaja je bezbjedonosni element putem kojeg se potpisuje fiskalni račun, odnosno identifikuje lice koje izdalo račun, što će spriječiti zloupotrebe falsifikovanja računa”, rekao je Maričić.

ZADOVOLjAVAJUĆA PORESKA DISCIPLINA IAKO IMA NEODGOVORNIH POJEDINACA

Maričić je ocijenio da se poreska disciplina u Srpskoj može ocijeniti kao zadovoljavajuća, ali još ima neodgovornih pojedinaca koji ili ne izdaju fiskalne račune nakon prodaje ili davanja usluge ili na neki drugi način pokušavaju izbjeći svoje obaveze, čime vrše utaju poreza i stvaraju nelojalnu konkurenciju onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune.

On je rekao da će obaveza Poreske uprave i u narednom periodu biti da suzbija tu nelojalnu konkurenciju i sve obveznike uvede u legalno poslovanje.

“Iako imamo svega 123 inspektora, a desetine hiljada poreskih obveznika, i pored toga uspijevamo držati poresku disciplinu na zavidnom nivou jer je apsolutno nemoguće istovremeno držati pod kontrolom sve poreske obveznike. Zato se mnogo oslanjamo na što efikasnije planiranje poreskih kontrola, gdje veliku ulogu igra naše Odjeljenje za upravljanje rizicima, koje prilikom izrade planova kontrola koristi niz parametara sa ciljem da efekti kontrola budu što veći”, naveo je Maričić.

On je pozvao poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: [email protected] ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave Srpske.

“Cilj Poreske uprave Srpske nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje i suzbijanje nelojalne konkurencije”, naglasio je Maričić.

On je naveo podatke po kojima je Poreska uprava Srpske u prošloj godini izvršila 4.444 redovne terenske i kancelarijske kontrole i rješenjima naložila plaćanje 36,8 miliona KM novoutvrđenih obaveza sa obračunatim kamatama, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato i 378 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1.013.146 KM.

On je dodao da su prošle godine poreski inspektori izvršili ukupno 3.336 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.495 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 5.477.000 maraka, što je povećanje i broja kontrola i iznosa izrečenih kazni u odnosu na godinu ranije.

Maričić je dodao da je u prošloj godini izvršeno i 352 kontrole prijavljivanja radnika, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 167 prekršajnih naloga na iznos kazne od 566.000 KM, a u tim kontrolama je otkriveno 177 neprijavljenih radnika, kao i da je za 22 poreska obveznika izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Što se tiče razotkrivenih krivičnih djela, Maričić je rekao da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave u prošloj godini nadležnim tužilaštvima u Srpskoj dostavili 37 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila republički budžet u iznosu od oko 4,5 miliona KM.

On je naglasio da će se i u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na razotkrivanju krivičnih djela kojima se nanosi šteta po budžet Republike Srpske.

POLjOPRIVREDNICIMA NIJE DAT NOVI NAMET NEGO OPOMENA DA PLATE ZAOSTALI POREZ

Govoreći o nedavnim protestima semberskih poljoprivrednika jer su za dio njih poslate opomene zato što nisu prijavili i platili porez na dohodak za 2021. godinu, Maričić je rekao da slanje opomena nosiocima poljoprivrednih gazdinstava za prijavljivanje poreza na dohodak za 2021. godinu, koje je njima odjednom postalo sporno, nije nikakav novi namet niti retroaktivan obračun poreza, već zakonska obaveza koju već godinama imaju nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak Srpske.

“Dakle, riječ je o zaostalim poreskim obaveza koje poljoprivrednici nisu blagovremeno izvršili, zbog čega im je Poreska uprava i dostavila opomene, a u kojima ih je obavijestila da su dužni podnijeti odgovarajuće poreske prijave do zakonski propisanog datuma”, rekao je Maričić.

On je naglasio i da opomene nisu poslate svim poljoprivrednicima već samo na adrese 800 poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj, i to onih koji su u sistemu PDV-a, odnosno koji ostvaruju godišnje prihode veće od 50.000 KM.

“Takođe, treba reći i da značajan broj poljoprivrednika već godinama zanemaruje ovu svoju zakonsku obavezu, zbog čega se poreski obveznici – poljoprivrednici, iz ugla Poreske uprave Srpske, smatraju jednim od najneurednijih poreskih obveznika u Republici Srpskoj kada je u pitanju registracija gazdinstava, ažuriranje podataka, te prijava i plaćanje poreskih obaveza”, naveo je Maričić.

On je istakao da će Poreska uprava Srpske i ubuduće, kao i do sada, biti na raspolaganju svim poreskim obveznicima, pa tako i poljoprivrednicima kako bi na lakši i jednostavniji način izmirili poreske obaveze, te bolje razumjeli važeće propise.

Maričić je pozvao sve poreske obveznike, pa tako i nosioce poljoprivrednih gazdinstava da poštuju zakonom propisane rokove i na vrijeme podnose poreske prijave, ali i da u zadatim rokovima plate zakonski propisane poreske obaveze.

TREĆI PUT ZAREDOM POZITIVNO REVIZORSKO MIŠLjENjE

Maričić je rekao da je Poreska uprava Republike Srpske dobila treću godinu uzastopno pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora nakon revizije finansijskih izvještaja i revizije usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija u finansijskim izvještajima Uprave za prošlu godinu.

“To je i potvrda je nastavka kvalitetnog, pravičnog i odgovornog rada u kontinuitetu. Ako se uzme u obzir složeni sistem poslovanja Poreske uprave koja je organizovana u Sjedište sa sedam sektora i sedam područnih centara sa 48 područnih jedinica, pozitivan revizorski izvještaj ove institucije dobija na još većem značaju”, rekao je Maričić i dodao da je pozitivno mišljenje dokaz da ova institucija vrši dosljednu primjenu svih zakonskih propisa.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *