Mapa koja prati razvoj 5G mreže, u Sarajevu jedna bazna stanica

Čuvena internet kompanija napravila prvu interaktivnu mapu širenja 5G mreže u cijelom svijetu.

Na mapi se nalazi i Bosna i Hercegovina, gdje je jedina 5G bazna stanica u “eksperimentalnoj fazi”, a nalazi se u Sarajevu.

Na mapi se jasno vidi da su zemlje u okruženju značajno naprednije i da u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj postoji po nekoliko komercijalnih ili blizu komercijalnih tj. ograničeno dostupnih 5G mreža, piše mondo.rs.

Trenutno, širom svijeta postoji 8782 instalacija 5G mreža u različitoj fazi, dostupnih u 123 države, uključujući sve kontinente – u Africi su komercijalne 5G mreže dostupne već u nekoliko država, dok je u Južnoj Americi dostupna tek jedna test mreža.

Ookla nedjeljno unapređuje mapu, mada se osvježavanje vrši na dnevnom nivou, ukoliko podatke dostave verifikovani izvori, koje kompanija prati. Prema onome što pokazuje ova mapa najbolje pokrivena država 5G mrežom je SAD, slijedi Kina, pa Japan i evropske zemlje Holandija, Njemačka, Velika Britanija, Finska, Rumunija, Poljska, Španija i druge.

Kompanija, koja je najpoznatija po mjerenju brzine i drugih parametara internet veze pokrenula je i poseban Twitter kanal, koji se bavi isključivo širenjem 5G mreže, koji možete da pratite na toj mreži preko @Ookla5GMap.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *