Manji prihod od boravišne takse /VIDEO/

Zbog situacije izazvane virusom korona, smanjen je broj dolazaka i noćenja turista u Bijeljini u 2020. godini, a naplaćena boravišna taksa od 75.000 KM manja je za 37 odsto u odnosu na 2019. godinu. U Bijeljini je do sada iskorišteno oko 1300 turističkih vaučera  Ministarstva trgovine i turizma RS.

Bijeljinu su prošle godine posjetila 12.763 domaća i 8.608 stranih turista. Bijeljina je u 2019. godini imala oko 73.000 zvaničnih turističkih posjeta, a u  2020. godini je taj broj iznosio svega 44.000  pa je i naplaćena boravišna taksa značajno manja.

Kako se u doba pandemije sve preselilo na internet tako će i turistička ponuda Bijeljine biti predstavljena kroz dvadesetak virtuelnih šetnji koje će turistima približiti ljepote ove destinacije, najavljeno je iz Turističke organizacije grada.

Iz turističke organizacije navode, da očekuju da će broj turista u ovoj godini biti znatno veći, jer kako kažu imamo mnogo vikend turista koji dolaze uglavnom iz Srbije.

Kada je riječ o turističkim vaučerima, na području Bijeljine iskorišteno ih je oko 1300 od ukupno izdatih 32.000.

Prema podacima Turističke organizacije Bijeljina, najviše turista i prošle godine boravilo je u Etno-selu “Stanišići”. Boravišna taksa naplaćuje se dvije marke dnevno, u budžetu grada ostaje 80 odsto prihoda, a 20 odsto novca pripada Turističkoj organizaciji RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *