Malinari traže deset KM za kilogram

Malinari i hladnjačari još traže cijenu koja bi mogla zadovoljiti obje strane, s obzirom na to da je berba ovog bobičastog voća u Srpskoj pri samom kraju.

Malinari kažu da su ih poskupljenja repromaterijala i đubriva natjerala da za kilogram malina traže minimalno deset maraka.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović, koji zastupa malinare sa područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica, kaže za “Glas Srpske” da na kraju malinari mogu biti zadovoljni rodom, iako je suša umanjila prinos.

– Prinosi su nešto slabiji, od 20 do 30 odsto od očekivanog, proljećni mrazevi, plus suša, te nedostatak redovnog navodnjavanja. Ipak nije toliko strašno koliko je izgledalo da će biti na samom početku. U odnosu na prošlu godinu biće bolje, jer je prošle godine grad uništio skoro sve. Ove godine je protivgradna zaštita pomogla mnogo, dva-tri puta su razbijali grad – kazao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, dok sabiraju rod rade i kalkulacije na nivou udruženja ispod koje ne mogu ići, da bi imali kakvu-takvu isplativost. Kažu da žele cijenu identičnu onoj koju traže i malinari u Srbiji.

– Već nekoliko godina imamo stav da hladnjačari isplate cijenu za kilogram kao u Srbiji. Kada sve saberemo i oduzmemo kod nas, neka cijena koja bi nas zadovoljila jeste deset maraka, s obzirom na sva poskupljenja. Mislim da smo realni – kazao je Stojanović.

Vlasnik najveće hladnjače u regionu “Agro dr” Petko Rankić kaže za “Glas” da svake godine otkupi od 1.000 do 1.200 tona maline. Ove godine još ne zna koja će biti otkupna cijena, jer sve zavisi od potreba tržišta. Tvrdi da troškovi nisu zaobišli ni hladnjačare.

– Nedavno sam im rekao da je izvozna cijena trenutno takva kakva je i ne možemo još reći konačnu cijenu. Hladnjačari imaju velike troškove, struja, voda, materijalni troškovi i kada se sve sabere, nije malo. Najdalje za mjesec biće jasno definisana cijena. Kada su hladnjačari jedne godine u minusu, onda su pet godina u problemu – rekao je Rankić.

Najsigurnija tržišta jesu, kako je rekao, Austrija i Njemačka, države na sjeveru Evrope, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati.

– Tržište je posustalo, ne traži niko ništa. Postoje nakupci, mešetari koji nešto malo kupe i preprodaju. Inače, za sada još nemamo jake firme koje su tu sa konkretnom ponudom, da se interesuju za količine i tržište – istakao je Rankić.

Rod kupine

Ivan Stojanović naglašava da je rod kupine ove godine dobar, te da samo suša može pokvariti dobar rod. Prema njegovim riječima, za kupinu se mogu naći i berači bez velikih problema.

– Kupina je izuzetno dobro rodila, samo se nadamo da neće pregorjeti sada je velika suša, nema kiše. Berba je uveliko počela. Za berače kupina satnica je otprilike sedam maraka, uz prevoz i hranu, a koliko će zaraditi sve zavisi od broja radnih sati – rekao Jovanović.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *