Mali Ugljevičani učesnici NTC kampa, posjetio ih načelnik opštine

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić posjetio je danas male Ugljevičane, učesnike sedmodnevnog kampa “Nikole Tesle centra” /NTC/ na planini Gučevo u Srbiji.

Na Gučevu borave mališani iz Ugljevika uzrasta od pet do 13 godina, a sve to je sufinansirala opština sa 6.000 KM.

Perić je istakao da je važno obrazovanje i vaspitanje djece i da se kroz NTC kamp mališani edukuju na poseban sistem obrazovanja.

“Cilj nam je da što veći broj djece prođe kroz ovaj sistem edukacije. Važno je da imamo obrazovanu i vaspitanu djecu koja postižu dobre rezultate, ali i da pratimo svjetske trendove u obrazovanju i vaspitanju”, rekao je Perić novinarima.

Kreator NTC kampa doktor Ranko Rajović rekao je da je suština ovog kampa u kretanju, razvoju motorike, kompleksnim pokretima uzbrdo i nizbrdo i rotaciji.

“Drugi dio radionice jeste da kroz pitanja djeca razmišljaju. Pravi cilj kampa je da uz motoriku razvijaju i razmišljanje”, pojasnio je Rajović.

Od deset najtraženijih zanimanja danas, Rajović je naveo da devet nije postojalo prije deset godina, te da se iz toga može zaključiti da se djeca spremaju za zanimanja koja ne postoje, istakao važnost funkcionalnog znanja.

“Kroz kamp smo napravili da učenje bude poput igre, da informacije mališani dobijaju kroz igru i da non stop misle i kreću se”, dodao je Rajović.

NTC asistent Mladen Stevanović iz Ugljevika rekao je da je iz ove lokalne zajednice na Gučevo stiglo 28 djece, duplo više nego lani.

“Djeca se igraju sa lastišom, loptom, klikerima, rade kolutove naprijed i nazad, zvijezde, a tablet i mobilni telefoni su van upotrebe jer im nisu potrebni zato što dobijaju nešto prirodnije i ljepše”, rekao je Stevanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *