Magistralni put Bijeljina – Banj Brdo “koban” za vozače /VIDEO/

Vozači smanjite gas, od nedjelje, 1. avgusta, pa do kraja mjeseca biće vršena pojačana kontrola učesnika u saobraćaju na području PU Bijeljina automatskim mjerenjem prekoračenja brzine i uz pomoć takozvanog presretača. Akcija je dio kampanje “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”. Iz policije upozoravaju vozače i na kritične tačke na dionicama magistralnih puteva na teritoriji koju operativno pokriva PU Bijeljina, s ciljem prevencije i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda. Kritične tačke u Semberiji obišla je ovih dana i naša reporterska ekipa.

Analizom statističkih pokazatelja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentno je da je stanje na području koje pokriva PU Bijeljina povoljnije u odnosu na isti period lane,uzimajući u obzir činjenicu da je broj saobraćajnih nezgoda sa teškim povredama ili smrtnim ishodom značajno manji. Ipak u prvoj polovini ove godine policija je evidentirala četiri saobraćajne nezgode sa poginulim licima što je za 20 odsto manje nego prošle godine. U istom periodu dogodila se 31 saobraćajka na putevima sa teškim tjelesnim povredama, i to je za oko 12 odsto manje u odnosu na isti period 2020.

Neprilagođena brzina kretanja vozila, bila je u dosadašnjem šestomjesečnom periodu jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima . 

12 odsto saobraćajnih nezgoda u prvih šest mjeseci ove godine prouzrokovali su vozači koji su bili za volanom pod dejstvom alkohola. S druge strane najveći broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim ali i teže povrijeđenim licima registrovan je na magistralnim putevima.

Magistralni put Bijeljina – Banj Brdo bio je u prvih šest mjeseci ove godine najkritičniji putni pravac na kojem su registrovane dvije saobraćajne nezgode sa poginulim licima, te šest saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama. Saobraćajke su se događale u mjestima Zagoni, Suvo Polje, Ugljevička Obrijež, Ugljevik  i Maleševci, dok su najčešći uzroci nezgoda na ovoj putnoj komunikaciji bili neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, odnosno preticanje na punoj liniji i radnja vozilom.

Da je već godinama unazad ova dionica puta bila kobna za vozače i učesnike u saobraćaju svjedoče i “krajputaši”, odnosno podignuta spomen – obilježja. Na licu mjesta mogli smo se uvjeriti da potencijalnu opasnost za vozače na potezu od Bijeljine do Priboja predstavljaju i betonski propusti kojih je više od 200. Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima na ovom putnom pravcu posljedica je slijetanja vozila, te udar od betonski propust.

Crnu statistiku u posljednjih desetak godina ispisale su i saobraćajke sa poginulim licima koje su se događale na još jednoj od kritičnih tačaka po bezbjednost saobraćaja na području koje pokriva PU Bijeljina .

Život su na ovom putnom pravcu izgubila četiri lica koja su upravljala ili su bila saputnici na motociklu, dok je jedno lice smrtno stradalo u putničkom motornom vozilu. Kako saznajemo, s ciljem prevencije saobraćajnih nezgoda sa najtežim epilogom koje su se u prethodnom periodu događale na dijelu puta u Gojsovcu upravljaču puta podnijet je zahtijev da iznađe tehničko rješenje.

I na uličnoj mreži u samom gradskom jezgru, događale su se u prvom kvartalu ove godine saobraćajke sa teško povijeđenim licima i to u ulicama Stefana Dečanskog, Gavrila Principa, Meše Selimovića, Kulina Bana. Bilježi se blago povećanje saobraćajki sa lakim tjelesnim povredama i materijalnom štetom, a najveći broj takvih saobraćajki, registrovan je na području grada, što je prema evidencijama policije 52 odsto.

Shodno aktuelnom stanju bezbjednsoti saobraćaja Policijska uprava Bijeljina je akcenat svojih aktivnosti usmjerila na evidentiranje i sankcionisanje prekršaja koji se dovode uzročno-posredično u vezu sa nastankom saobraćajnih nezgoda sa najtežim epilogom.

Period godišnjih odmora, odnosno juli i avgust su mjeseci u kojima se na putevima kod nas i u regionu dešava najveći broj saobraćajnih nezgoda, s toga će pod budnim okom i u narednom periodu biti policijska kontrola brzine kretanja vozila, te alkoholisanosti vozača. Inače tokom jula i avgusta sprovodi se kampanja “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”.

Na pojedinim putnim pravcima, na šta su nas upozoravali i građani, evidentna je kako nam ukazuju neusklađenost saobraćajne signalizacije, sa jedne strane puta ograničenje brzine kretanja vozila iznosi 50 dok je na istoj dionici puta samo sa druge strane, ograničenje 80 kilometara na čas. Kako nam je potvrđeno iz policije, već su se zahtjevom obratili upravljačima puta kako bi uočeni nedostaci u pogledu ograničenja brzine kretanja bili otklonjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *