Lukić: Nema novih slučajeva afričke kuge

U Republici Srpskoj nema novih slučajeva afričke kuga svinja od posljednjeg potvrđenog u Bijeljini na farmi gdje je izvršena eutanazija svih 938 životinja, rekao je Srni pomoćnik ministra za resor veterinarstva Negoslav Lukić.

“Kasno sinoć završena je eutanazija i nadležna veterinarska organizacija je izvršila saniranje tog žarišta”, naveo je Lukić.

On je dodao da je pronađena i lokacija gdje će biti zakopani životinjski leševi, na mjestu koje je pod koncesijom vlasnika farme, što je izabrano kao najbolje rješenje, s obzirom da Gradska uprava Bijeljine nije obezbijedila stočno groblje.

“Inspekcijski organi još sačinjavaju zapisnike da se utvrde svi faktori i rizici koji su eventualno postojali da možemo kroz zvaničan epidemiološki izvještaj da zaključimo na koji način se virus pojavio na ovoj farmi gdje ranije nije bila dijagnostikovana afrička kuga svinja”, rekao je Lukić.

Pomoćnik ministra za resor veterinarstva u Republici Srpskoj učestvovao je danas na regionalnom simpozijumu u Banji Koviljači, gdje su na jednom od plenarnih zasjedanja iznesena iskustva u borbi sa afričkom kugom svinja u prethodnih godinu dana.

“Apsolutno jednoglasno je zaključeno da ljudski faktor i dalje predstavlja najveći rizik, kao i ilegalan promet životinja i neadekvatni uslovi držanja, te da treba raditi na tome da se na viši nivo podigne svijest farmera i biosigurnosni uslovi na farmama”, rekao je Lukić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *