Loše vrijeme parkiralo kombajne

Ni kiša koja ovih dana pada u Republici Srpskoj neće popraviti stanje na poljima kukuruza, a ratari ističu da u njive kroz koje je protutnjao grad ne treba ni da idu kombajnima.

Kukuruz je najvažnija kultura u proljećnoj sjetvi, ali će poljoprivrednici, po svemu sudeći, za mjesec, kada počne žetva, ostati kratkih rukava.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac rekao je za “Glas Srpske” da je kukuruz u nikad lošijem stanju.

– Biće 300 ili 400 kilograma po dunumu, a negdje ni toliko. Sve je propalo. Berba će početi poslije ove kiše – rekao je Banjac dodavši da je kukuruz završio svoju “karijeru”. Banjac je upozorio da je situacija i tri puta gora nego lani.

Da prinosi ove godine neće biti ni blizu prošlogodišnjim, saglasan je i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

– Tamo gdje nije bilo grada i leda očekuje se prinos od 30 do 50 odsto po dunumu, ali tamo gdje je bilo leda prinos je nula – kazao je Usorac ističući da je kukuruz izgorio i već zrio pa da berba počinje za jedno mjesec dana.

Ratari širom Srpske su na mukama zbog jakog nevremena koje se nedavno dogodilo i za sobom ostavilo opustošene, a negdje čak i potpuno uništene usjeve.

– Bila je komisija za procjenu štete i utvrdila da je 300 dunuma kukuruza uništeno potpuno. Tu nema nikakvog prinosa – rekao je Usorac dodajući da bi bilo efekta da je kiša pala ranije, ali sada, kada je kukuruz potpuno sazrio, ništa ne znači.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković za “Glas Srpske” kaže da je potpuno opravdano nezadovoljstvo ratara, ali ističe da se protiv prirode ne može.

– Po našim izvještajima sa terena, očekujemo od 20 do 80 odsto niže prinose, ali žetva kukuruza u zrnu nije krenula, bila je žetva za silažu. Imamo i određene parcele koje su bile pod sistemom navodnjavanja, ipak ni to nije previše pomoglo većem prinosu, naročito kod soje koja je na tim parcelama, žargonski rečeno, skuvana – kazao je Marinković pojašnjavajući da, s obzirom na izuzetno visoke temperature koje su trajale duži vremenski period, nisu uspjeli da spasu kulture od potpune propasti.

S obzirom na to da su relativno visoke cijene žitarica, Marinković priča da je najavljeno i poskupljenje mineralnog đubriva i sjemena za jesenju sjetvu.

– Kada smo imali neku solidnu cijenu poljoprivrednih proizvoda, zaradu smo morali da prelijemo u džepove trgovaca i proizvođača sjemena i hemije. To se dešavalo prethodnih godina, a po svemu sudeći, ista situacija se nazire i ove godine – kazao je Marinković.

Jesenja sjetva

Stojan Marinković kaže da ratare očekuje neizvjesna jesen i o pitanju manjka količine padavina za predstojeću sjetvu, ali i kada je riječ o očekivano niskim prinosima.

– Optimalni rokovi za jesenju sjetvu su od 1. oktobra za pšenicu i ječam, a za uljanu repicu je već bilo potrebno raditi određene pripreme i krenuti u sjetvu. Međutim, nedostatak vlage u površinskom sloju zemljišta je potpuno onemogućio te poslove – kazao je Marinković.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *