Lopare: Poslovni forum posvećen privrednoj saradnji matice i dijaspore /VIDEO/

Poslovni forum u okviru manifestacije “Dani dijapore” okupio je danas u Loparama predstavnike majevičke dijaspore i domaće privrednike da bi se našao način za dodatno ulaganje i zapošljavanje stanovništva koje živi na tom području, rekao je načelnik Lopara Rado Savić.

“U Loparama nedostaje stambeni prostor, potrebna su ulaganja u poljopriredu i turizam, a da bi imali preduslove za investiranje potrebno je da trajno riješimo pitanje vodosnabdijevanja”, izjavio je Savić novinarima i dodao da su za tu namjenu aplicirali kod Ministarstva finansija Republike Srpske.

Zoran Pavlović iz banjalučke konsultantske firme, koja godinama pomaže Loparama na praktičnom unapređenju saradnje sa majevičkom dijasporom, istakao je da partneri, prvenstveno iz Švajcarske, moraju lokalno imati uslove da razviju svoj proizvod i zaposle domaću radnu snagu.

“Saradnja sa dijasporom nisu samo donacije, nego osnov za privredni razvoj lokalne zajednice i Lopare su po tome uzor koji treba slijediti”, ocijenio je Pavlović.

On je izdvojio šljivu kao izvorni artikal majevičke regije i projekat u koji je uspješno investirala dijaspora.

Koordinator manifestacije “Dani dijaspore” Želimir Nešković rekao je na forumu da su Lopare razvile dobar odnos i stekle povjerenje privrednika iz dijaspore za ulaganje u zavičaju i da je u proteklih 10 godina to omogućilo investiranje u 12 različitih projekata koji su unaprijedili lokalnu zajednicu.

Predsjednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Vlado Antić istakao je da su oni veoma aktivni u pomaganju oštini Lopare i da to obuhvata humanitarni aspekt, ulaganje u razvoj opštine, kao i očuvanje kulture i tradicije u dijaspori u Švajcarskoj.

Prema njegovim riječima, od svih projekata koje je dijaspora realizovala u Loparama sedam je onih u koje su ulagali članovi ovog udruženja.

Antić ocijenio je da u budućnosti treba što više ulagati u razvoj turizma u majevičkom kraju koji ima izvrsne terene za biciklizam, planinarenje i pješačenje.

Investitor iz dijaspore Dragan Jović rekao je da šljiva treba da postane brend Majevice i perspektiva za razvoj ovoga kraja.

On je u Loparama investirao u plantažu sa 40.000 sadnica šljive i hladnjaču, kapaciteta 2.000 tona, a istakao je da majevički kraj treba da se opredijeli za razvoj poljoprivrede jer ima značajnu perspektivu za nove zasade voća i nova ulaganja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *