Lokalne zajednice u Srpskoj danas ukidaju karantine

Štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je juče odluku da se van snage stavi ranija odluka o karantinima pri graničnim prelazima i lokalnim karantinima.

Kako je juče potvrdio ministar zdravlja RS Alen Šeranić, to znači da će danas u 6 časova lokalne zajednice imati obavezu da raspuste lokalne karantine i upute osobe na kućnu izolaciju do 14 dana. 

“Odnosno, ako je neko bio u karantinu pet dana, u kućnoj izolaciji će provesti još devet dana”, rekao je juče Šeranić.

Dodao je da svaka osoba iz karantina neće biti testirana, već se upućuje u kućnu izolaciju, a u slučaju pojave simptoma, odmah se javlja porodičnom doktoru.

“Isto će biti predviđeno za sve koji ulaze u Republiku Srpsku u skladu sa rješenjem, o kućnoj izolaciji”, rekao je Šeranić.

Podsjetimo, van snage stavljen je i zaključak Republičkog štaba o okupljanju maksimalno tri osobe, sada je taj broj maksimalno 50. Još uvijek nije dozvoljeno masovno ukupljanje na javnom prostoru.

“Moraju se i dalje držati sve lične preventivne mjere, nošenje maski, rukavica u zatvorenom javnom prostoru te držanje distance, minimalne udaljenosti od dva metra”, rekao je Šeranić.

Ministar zdravlja RS je takođe odlučeno da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sa Institutom za javno zdravstvo i zdravstvenim ustanovama naprave plan testiranja učenika i studenata koji se školuju u inostranstvu.

Šeranić je rekao da ostaje na snazi mjera da konobari pri radu u baštama ugostiteljskih objekata moraju da nose zaštitne maske, te da je ne smiju nositi spuštene ispod brade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *