Ljubo Glamočić: Pregovori o cijeni gasa krajem mjeseca

Pregovori o cijeni gasa u Srpskoj sa ruskim “Gaspromom” za posljednji kvartal ove godine počeće krajem mjeseca, a u preduzeću “Gas Res” za sada ne iznose procjene da li će i za koliko taj energent poskupjeti na domaćem tržištu.

Upravo će cijena gasa na tržištu BiH, odnosno Srpskoj biti jedna od glavnih tema posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Rusiji, koja je najavljena za 20 septembar.

Tek nakon njegovog povratka u Srpsku znaće se prognoze kada su u pitanju cijene energenta za posljednja tri mjeseca 2022. godine.

– Nismo još dobili nikakve informacije iz “Gasproma”. Tek krajem mjeseca znaćemo šta i kako. Za sada niko ne izlazi sa tim podacima – rekao je “Glasu Srpske” direktor “Gas resa” Ljubo Glamočić.

Bez obzira na to, Glamočić je podvukao da će gas za oktobar “Gaspromu” platiti po cijenama koje su dobili za treći kvartal.

– Tek kada nam se ispostavi faktura za četvrti kvartal, a to je negdje oko 10. oktobra, biće obračunata i razlika između uplaćenog avansa za oktobar  – rekao je Glamočić.

Srpska ima dugoročni ugovor sa tom ruskom kompanijom, koji je potpisan još 2015. godine, a u tom ugovoru naznačeno je da se cijena gasa usklađuje kvartalno sa kretanjem cijena naftnih derivata na berzi.

– Ako cijena naftnih derivata pada i gas pojeftinjuje, a ako nafta poskupljuje ista situacija je i sa gasom – objasnio je Glamočić.

Predstavnici “Gasproma” prethodnih dana boravili su u Srpskoj, a ranije je već najavljena izgradnja elektrana na gas, što je bio i povod njihove posjete.

– Oni su obišli ukupno pet lokacija. Prema onome što smo mogli čuti od njih napraviće analizu i uporediti sve lokacije i onda na kraju predložiti najpovoljnije. Kada će to biti ne znam. Sve zavisi od njih – zaključio je Glamočić. Prema ranijim izjavama nadležnih u Srpskoj, “Gasprom” će  graditi dvije elektrane na gas instalisane snage po 600 megavata, što bi kako su naveli trebalo da obezbijedi energetsku stabilnost Srpske u idućih 50 godina.

Gas u Srpskoj u trećem kvartalu poskupio je za 16 odsto u odnosu na drugo tromjesečje ove godine. Sa druge strane, u FBiH je u istom kvartalu taj energent poskupio za 23,3 odsto.

“Sjeverni tok”

“Gasprom” je prošle sedmice saopštio da će “Sjeverni tok jedan”, koji je jedna od glavnih ruta za snabdijevanje Evrope gasom ostati zatvoren zbog kvara, a Ljubo Glamočić je podsjetio da to ne može uticati na nas jer se RS gasom snabdijeva preko “balkanskog toka” koji  ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju odakle jedan krak ide ka BiH.

– Neizvjesna je sva ta situacija u vezi sa gasom i u Evropi. Cijena se kretala i do 3.500 evra za 1.000 kubnih metara gasa, a sada je pala na oko 2.000 evra. Ne znamo šta će se sve dešavati  – rekao je Glamočić.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *