Lažni podaci mnogo koštaju poljoprivrednike

Embargo na isplatu podsticaja lani je u Srpskoj imalo 39 poljoprivrednika koji su mahom prijavljivali lažne podatke o zasijanim površinama, a koliko je podrška značajna domaćim proizvođačima svjedoči činjenica da ih je iz godine u godinu sve manje s pasivnim statusom.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS objašnjavaju da pravo na podsticajna sredstva ne mogu ostvariti ona gazdinstava koja imaju pasivni status, a koji stiču zbog počinjenih nepravilnosti, piše “Glas Srpske“.

– U prošloj godini 39 korisnika nije ostvarilo pravo na podsticajna sredstva jer su imali pasivni status. To su uglavnom poljoprivrednici koji su davali neistinite podatke prilikom podnošenja zahtjeva u prethodnom periodu i kod kojih je kontrolom prije isplate podsticaja utvrđena nepravilnost – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da se pasivan status, nakon utvrđenih nepravilnosti, izriče poljoprivrednicima na dvije godine te da u tom periodu gazdinstva ne mogu ostvariti podsticaje po bilo kom osnovu.

Ističu da u dosadašnjoj praksi nije bilo trajnog isključivanja korisnika iz sistema podsticaja.

– Broj korisnika  u pasivnom statusu iz godine u godinu  je sve manji, jer su korisnici uvidjeli svoje greške namjerne ili nenamjerne, a pogotovo sama pomisao da neće ostvariti niti jedan podsticaj tokom naredne dvije godine – kazali su u resornom ministarstvu.

Navode da se najčešći razlozi za izricanje pasivnog statusa odnose na prijavu netačnih podataka prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu podsticajnih sredstava. 

– Kod korisnika koji su podnosili zahtjeve za regresiranu merkantilnu pšenicu, soju, uljanu repicu, ali i suncokret kontrolama parcela je utvrđeno da prijavljene površine nisu zasijane tim kulturama – objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže za “Glas Srpske” da politika strožih kontrola zasijanih površina i uopšte prijavljenih podataka za dobijanje podsticaja daju željeni rezultat.

– Benefiti podsticaja daleko su veći od rizika koji nosi lažno prijavljivanje. Takođe, porasla je svijest poljoprivrednih proizvođača, jer u prethodnom periodu pojedine grane zbog pada vrijednosti proizvodnje ne bi mogle opstati bez podrške države. Podsticaji su za mnoga gazdinstva bili jedino što ih je održavalo u životu – rekao je Marinković.

On je dodao da je i redovnost isplate podsticaja, ali i veći agrarni budžet doprinio tome da poljoprivrednici odgovornije i objektivnije pristupaju  podnošenju zahtjeva za subvencije ali i realizaciji podsticajnih sredstava.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić kaže da je većina ratara svjesna da mora dostavljati tačne podatke.

– Oni koji žele da dobiju novac znaju da moraju redovno ažurirati podatke i  savjesno voditi svu  dokumentaciju – kratko je rekao Radić i dodao da je broj proizvođača koji su lani imali pasivan status zanemarljiv. 

Kalkulacije

Resorni ministar Savo Minić najavio je strože kontrole upotrebe podsticaja, a Stojan Marinković kaže da sva poljoprivredna udruženja podržavaju tu odluku. 

– Kada smo bili na sastanku s ministrom u vezi s raspodjelom agrarnog budžeta saglasili smo se da kontrole moraju biti konstantne i da subvencije treba da ostvaruju oni proizvođači koji se istinski bave poljoprivredom, koji ne kalkulišu rezultatima, brojnošću grla i zasijanim površinama – kazao je Marinković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *