Lani izdato 4.475 prekršajnih naloga u vrijednosti 7,6 miliona KM

U Republici Srpskoj je u 2022. godini izvršeno 25.749 inspekcijskih kontrola, od čega je oko 30 odsto bilo sa utvrđenim propustima u radu subjekata, zbog čega je izdato 4.475 prekršajnih naloga u vrijednosti od 7.648.300 KM.

Nadležnim sudovima podneseno je 80 prekršajnih i pet krivičnih prijava, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Inspektori su zbog utvrđenih propusta u radu izrekli i 4.859 upravnih mjera, kojima je subjektima naređeno preduzimanje mjera s ciljem otklanjanja nedostataka i usklađivanja njihovog rada sa zakonom.

U saopštenju je istaknuto da je značajan dio kapaciteta utrošen i na postupanje po prijavama drugih organa, pravnih lica i građana, po kom osnovu je u prošloj godini izvršeno više od 5.000 vanrednih kontrola.

Po osnovu ugovora o radu kontrolisana su 14.344 radnika zatečena na radu kod poslodavca, od kojih 200 radnika nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

U postupku inspekcijskog nadzora oduzeto je 2.246 kubika bespravno posječenih šumskih drvnih sortimenata čija vrijednost se procjenjuje na 258.184 KM, te roba bez porijekla u vrijednosti od oko 8.000 KM.

Iz Inspektorata Republike Srpske naglašavaju da veliku pažnju usmjeravaju na zaštitu potrošačkih prava, te je po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava republička tržišna inspekcija u protekloj godini izvršila 267 kontrola.

“U 203 slučaja utvrđeno je da su reklamacije bile opravdane. U toku vršenja kontrole 182 reklamacije su uvažene i riješene na licu mjesta, a 21 je riješena nakon naređenih upravnih mjera. U 64 kontrole utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane”, naveli su iz Inspektorata i precizirali da su se potrošači najčešće žalili na neprihvatanje reklamacija trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću i usluga od opšteg ekonomskog interesa.

Iz Inspektorata su istakli da je, s ciljem zaštite zdravlja i bezbjednosti potrošača, po nalogu nadležnih inspekcija sa tržišta povučeno 570 različitih neprehrambenih proizvoda za koje je na osnovu administrativne i vizuelne kontrole, te laboratorijskih ispitivanje utvrđeno da ne zadovoljavaju propisane parametre bezbjednosti za upotrebu.

“Iz prometa je povučeno i uništeno 1.300 kilograma hrane zbog proteklog roka upotrebe, neodgovarajuće deklaracije i senzornih promjena”, navedeno je u saopštenju.

U okviru kontrole kvaliteta tečnih naftnih goriva koja se prometuju na benzinskim stanicama u Republici Srpskoj, u 2022. godini uzeto je 2.115 uzoraka za laboratorijsku analizu i u 23 slučaja ili 1,09 odsto utvrđena su odstupanja u odnosu na parametre definisane odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

“Riječ je o 20 neusaglašenih uzoraka dizel goriva i tri neusaglašena uzorka goriva deklarisanog kao `BMB 95`. Zbog utvrđenih nepravilnosti subjektima je izdato 40 prekršajnih naloga u vrijednosti od 500.000 KM”, naveli su u Inspektoratu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *