Kvadratni metar u Srpskoj skuplji nego u nekim državama EU

Uprkos smanjenoj potražnji u posljednjih nekoliko mjeseci, cijene nekretnina u Republici Srpskoj i dalje su u porastu.

Kvadratni metar stambene jedinice u najvećem gradu Srpske premašuje kvadrat stana u pojedinim državama Evropske unije, pa se postavlja pitanje do kada će cijene rasti i da li domaćem stanovništvu kupovina nekretnine postaje nemoguća investicija?

Na jugu Srpske turizam cvjeta. Baš kao i tržište nekretnina, koje prate cijene kvadrata.

Ova uzročno-posljedična formula negativno se odrazila na one koji imaju želju da kupe stan ili kuću jer ušteđevinu obezvrjeđuje inflacija, a plata sve teže pokriva kredit.

Siniša Došlo stan je kupio prije pet godina, a ističe da bi danas imao problem da se nije odlučio na taj korak.

Korekcije cijena neće biti jer je potražnja na jugu velika. Preovladaju stranci i oni koji rade u inostranstvu zbog čega stvaraju problem domaćem stanovništvu.

– Cijene u izgradnji variraju od 2.600 do 4.500 po kvadratu. Što se tiče starijih stanova, gotovo da ih nema u ponudi. To najviše zanima naše sugrađane koji do stambenog prostora dolaze preko stambenih kredita i oni su u problemu jer takvi stanovi kada se pojave ni jedan dan ne budu u ponudi – izjavila je menadžer prodaje u agenciji za nekretnine u Trebinju Sonja Eraković Đikov.

U Banjaluci s nostalgijom gledaju na cijene kvadrata u odnosu na godine prije pandemije i izbijanja krize.

Danas, za trećinu više novca potrebno je izdvojiti za kvadratni metar stambenog prostora u izgradnji u odnosu na ljeto 2021. godine.

– Cijena varira od 3.000 do 4.000 maraka po kvadratu, zavisno od lokacije koja diktira cijenu nekretnina. Više se kupuju stanovi u izgradnji jer je i značajno veća ponuda stanova u izgradnji. Cijena u staroj gradnji kreće se od 2.000, 2.200 pa do 3.000, što takođe zavisi od lokacije – rekao je agent za nekretnine u Banjaluci Aleksandar Vuković.

Cijena u Banjaluci odgovara onoj u Italiji, ako je suditi prema informacijama na jednom od sajtova za prodaju nekretnina.

Cijenama u Italiji približava se i Semberija. Sve je više u Bijeljini onih koji se odlučuju na kupovinu nekretnine jer niko ne garantuje da cijene neće biti veće, pa na ubrzano stambeno zbrinjavanje utiče strah od divljanja cijena.

Cijene stanova dosežu i 2.800 maraka.

– Od novih stanova koji su završeni ostali su samo veći stanovi. Od manjih se sve proda u izgradnji. Cijene su 2.000, 2.200 ali to su stanovi oko 100 kvadrata – izjavila je agent za nekretnine u Bijeljini Јovana Despotović.

Iako na tržište nekretnina najviše utiče cijena građevinskog materijala, ipak je potražnja ta koja utiče na njihovo formiranje.

Svjetska kriza i sukob na istoku Ukrajine uticao je na nabavku građevinskog materijala, cijenu i rok isporuke.

Iako je cijena armature u blagom padu, preostali građevinski materijal dva puta je skuplji u odnosu na raniji period.

– U toku dana se promijeni cijena. Ili ide gore ili ide dolje. Nema više najave. Tako da se sada, na primjer, nabavka oduži za šest mjeseci opekarskih proizvoda. Da li je u pitanju crijep ili blok i to je to dok, na primjer, naši proizvođači nije to toliko strašno -rekla je Ružica Lekić iz Medeks Proma u Banjaluci.

Јedina olakšavajuća okolnost i to za mlade jesu subvencionisana sredstva Vlade Republike Srpske za kupovinu prve nekretnine preko Investiciono-razvojne banke i kroz povrat dijela isplaćene rate kredita.

Pojedini gradovi i opštine odlučili su se za izgradnju stambenog prostora za mlade bračne parove gdje su cijene kvadrata daleko ispod tržišnih cijena.

Model Doboja i Srpca trebalo bi da prate i drugi gradovi i opštine jer je to najbolja, a možda i jedina šansa za prvu nekretninu.

(RTRS)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *