Kriza “udarila” i na auto-škole: Cijene skaču, a vozača sve manje

Zbog učestalih migracija, ali i loše finansijske situacije građana, auto-škole širom Srpske iz godine u godinu bilježe sve manji broj kandidata za polaganje vozačkog ispita, a pad interesovanja posebno je bio izražen lani, kada je samo na području banjalučkog ispitnog centra evidentirano 3.000 polaznika manje u odnosu na godinu ranije.

Vlasnici auto-škola u Srpskoj kažu da ne pamte gori period, ističući da tek sad dolazi na naplatu masovni odlazak stanovnika u inostranstvo.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto – škole “Mir” u Banjaluci Milenko Jaćimović kazao je za “Glas Srpske” da je u ovom poslu 26 godina te da se za taj period nije desio ovako rapidan pad broja kandidata kao što je to zabilježeno u posljednjih godinu i po.

– Koliko je situacija zaista loša najbolje svjedoči podatak da je samo na području banjalučkog ispitnog centra lani zabilježeno 3.000 kandidata manje u odnosu na prethodnu godinu. Upravo zbog toga za nekih pola godine samo u Banjaluci je, prema mojim saznanjima, ključ u bravu stavilo četiri, pet auto-škola – kazao je Jaćimović.

Dodao je da je njegova auto-škola prošle godine imala za 35 odsto manje posla nego što je to bilo 2021. godine.

Jaćimović kaže da su auto-škole na uštrb obnavljanja voznog parka lani minimalno podigle cijene obuke odnosno za pedesetak maraka, što su tek sad, kad je gorivo pojeftinilo, uspjeli da kompenzuju.

– Kad nema kandidata svako podizanje cijena obuke ide samo na štetu auto-škola – rekao je Jaćimović dodavši da je za dobijanje vozačke dozvole “B” kategorije neophodno najmanje 950 maraka.

Ništa bolja situacija nije ni na području Posavine, gdje prema riječima vlasnika auto-škole “Semafor” iz Dervente Drage Đukića vlada borba za svakog kandidata.

– Posao ne da je opao, nego gotovo da ga nema. Prošle godine smo imali za 20 odsto manje kandidata u odnosu na godinu ranije. Poslovanje auto-škola dodatno usložnjavaju pojedinci koji se bave raznim malverzacijama – kazao je Đukić, u čijoj auto-školi čas košta 20 maraka.

Sa manjim brojem kandidata suočavaju se i auto-škole na području Semberije. Prema riječima vlasnika auto-škole “Stop” u Bijeljini Miljana Trifokvića posao je opao za 20 odsto.

– I ova godina je jako kilavo počela. Sve je poskupjelo pa ljudi jednostavno biraju prioritete. U odnosu na te prioritete vozački ispit danas postaje luksuz – kazao je Trifković.

Dodao je da od 2020. godine ova auto-škola drži istu cijenu, a čas obuke u Bijeljini kreće se od 15 do 20 maraka.

Statistika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prošloj godini djelatnost osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila obavljalo je 225 auto-škola, dok je godinu ranije bilo njih 237 na području Srpske.

Iz oblasti propisa o bezbjednosti saobraćaja lani je 21.131 kandidat izašao na ispit, a 14.804 njih je položilo. U odnosu na 2021. godinu, prema statističkim podacima, broj izlazaka na ispit smanjen je za 3,3 odsto, dok je za 10,2 odsto smanjen broj kandidata koji su položili ispit.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *