Kredit „Ekodepa“ plaća se iz budžeta

Iz budžeta Grada Bijeljina do sada je izdvojeno oko milion maraka za plaćanje rata kredita preduzeća „EkoDep“.

Poslovodstvo tvrdi da se kasni sa izmirivanjem ovih obaveza, jer postojeće cijene i nedovoljne količine otpada, te neizgrađen održiv sistem upravljanja otpadom, ugrožavaju rad Regionalne eko deponije.

Opozicija i građani već godinama upozoravaju da se mora naći rješenje za ovo, ali i druga preduzeća, čiji je osnivač Grad Bijeljina, a koja nižu gubitke u poslovanju.

Povećanjem cijene odlaganja otpada sa 40 na 50 KM po toni povećani su početkom ove godine prihodi, a kako su rashodi ostali na istom nivou, konsolidovali su rad pa će  poslovnu godinu, tvrde u preduzeću “EkoDep”, završiti pozitivno. Ipak, priznaju da poteškoća imaju.

Tri kredita, koja ukupno iznose 9 miliona KM, ne mogu sami da vraćaju. Obrazlažu to niskom cijenom usluga, ali i nedovoljnim količinama deponovanog otpada.

– Opštine osnivači regionalne deponije uspijevaju da prikupe tek 60 do 70 odsto komunalnog otpada. Na deponiju se dnevno odloži 85 tona komunalnog otpada. Godišnje Bijeljina prikupi 30.000 tona smeća, Ugljevik nešto više od dvije tone, Teočak i Lopare tek tonu, a opština Čelić nikada nije dovezla ni kilogram smeća – podsjeća direktor ovog preduzeća Dragiša Marjanović. Dodaje da rješenje postoji.

– Sada obezbjeđujemo oko 50 odsto sredstava za kredite. Kada bismo povećali količine deponovanog otpada ili bar ovu uslugu poskupili sa 50 na 60 KM, mogli bismo da izmirujemo sve kreditne obaveze – naglašava Marjanović.

U deponiju uloženo više od 5 miliona evra

U deponiju, koja je izgrađena 2009. godine, do sada je uloženo više od 5 miliona evra. Od Svjetske banke obezbijeđen je kredit od 2 miliona dolara uz kofinansiranje Vlade RS od 20 odsto. Nakon toga obezbijeđen je i dodatni kredit od 2 miliona dolara, uz kofinansiranje 5 opština.

Iako je Grad Bijeljina garant kredita koji je Svjetska banka dala „EkoDepu”, te bi u slučaju neizmirivanja ovih obaveza račun Gradske uprave mogao da bude blokiran, gradonačelnik Mićo Mićić intervencije iz budžeta obrazlaže drugim razlozima.

– Morali smo da biramo između dvije stvari – da li da povećamo cijenu deponovanja ili „priskočimo“ u pomoć. Ako povećamo cijenu deponovanja, onda je u problemu “Komunalac”. Ako “Komunalac” poveća cijenu odvoza smeća, onda to „puca“ po građanima. Tako da smo se mi ipak odlučili da to nadoknađujemo iz budžeta i ne povećavamo cijenu, uz uslov da nam oni ta sredstva vrate – rekao je Mićić, naglašavajući da je preduzeće „EkoDep“ već vratilo više od polovine sredstva koja su im uplaćena na ime rata kredita.

Opozicija već godinama upozorava da treba preispitati rad ovog, ali i ostalih preduzeća, čiji je osnovač Grad Bijeljina, a koja posluju sa gubicima.

– Ovo preduzeće nije ekonomski održivo, ekološki prihvatljivo i nema regionalni karakter. Stalno se  nešto dotira iz budžeta Grada i krpe minusi u „EkoDepu“. Sada smo podigli i kredit od milion i po maraka za izgradnju nove sanitarne ćelije. Dakle, to je preduzeće koje jednostavno ne može samo da funkcioniše – naglašava Aleksandar Đurđević, šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini Grada Bijeljina.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *