Kostrešević: Porast broja krivičnih djela

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine evidentiralo je 3.563 krivična djela, što je za 11,3 odsto više nego u istom periodu lani, izjavio je direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević u Doboju, gdje je održan prošireni kolegijum na kojem je analiziran rad MUP-a za prvih pola godine.

Kostrešević je naveo da je MUP nadležnim tužilaštvima za izvršena krivična djela podnio 2.996 izvještaja, što je više za 8,8 odsto.

On je kao zabrinjavajuće ocijenio podatke da je od ukupnog broja prijavljenih lica 875 povratnika u izvršenju krivičnih djela, više za 5,8 odsto, kao i 95 maloljetnih izvršilaca ili za 37,7 odsto više.

“Koeficijent ukupne rasvijetljenosti je 88,5 odsto, a po nepoznatom izvršiocu 71 odsto”, naveo je Kostrešević.

On je rekao da su u strukturi počinjenih krivičnih djela najbrojnija krivična djela opšteg kriminaliteta, 2.972, što je 83,4 odsto u ukupnom kriminalitetu.

“Na polju borbe protiv ilegalnog prometa narkoticima je otkriveno 1.337 slučajeva, od čega je 186 krivičnih djela i 1.151 prekršaj zloupotreba droga, što je za 34,2 odsto više u odnosu na isti period lani”, naveo je Kostrešević.

U ovom periodu otkriveno je pet organizovanih kriminalnih grupa, te 288 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, što je za 23 krivična djela više u odnosu na isti period lani.

On je rekao da je nadležnim tužilaštvima podneseno 175 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, što je porast za 15,9 odsto, i da su prijavljena 233 lica, za četiri odsto više, dok je pričinjena materijalna šteta manja za 42,3 odsto, dok je stečena protivpravna imovinska korist veća za 7,8 odsto.

Kostrešević je rekao da je otkriveno 167 krivičnih djela sa obilježjem korupcije, što je za 15,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 145.

“Najbrojnija krivična djela koruptivnog karaktera u ovom periodu su bila: zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja 47, pronevjere 30, nezakonito postupanje u privrednom poslovanju 23, falsifikovanje službene isprave 17, zloupotreba položaja odgovornog lica 10, davanje mita šest”, naveo je Kostrešević.

On kaže da po tom osnovu ukupna materijalna šteta iznosi 7.175.267 KM, a protivpravna imovinska korist 10.438.089 KM.

Na području Republike Srpske u proteklih šest mjeseci evidentirano je 369 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 23 odsto manje u odnosu na isti period lani, a četiri migranta iz Avganistana su na području opštine Čajniče izazvala požar na štali, koja je u potpunosti izgorjela.

Kostrešević navodi da je u ovom periodu evidentirana 4.741 saobraćajna nezgoda, što je više za četiri odsto, a poginulo je 55 lica.

Iz saobraćaja je isključeno 8.825 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola, 147 vozača zbog odbijanja alko-testiranja, 610 vozača zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom, 66 vozača zbog vožnje pod dejstvom opijata, a 670 vozača zbog odbijanja kontrole na prisustvo narkotika.

STANjE BEZBJEDNOSTI U SRPSKOJ POVOLjNO

U Republici Srpskoj stanje bezbjednosti je povoljno i zadovoljavajuće, zaključak je proširenog kolegijuma Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske na kojem je analiziran rad Ministarstva u prvoj polovini godine.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da su pripadnici ovog ministarstva u proteklom periodu uspješno obavili svoju ustavnu i zakonsku obavezu da zaštiti ustavni poredak Republike Srpske, te život i imovinu njenih građana, i poručio da je zadovoljan radom svih policijskih uprava.

Karan je naveo da su sve aktivnosti MUP-a bile usmjerena ka građanima koji su redovno informisani o preduzetim svim represivnim i preventivnim aktivnostima, objavljeno je oko 1.200 saopštenja, a 950.000 građana posjetilo je sajt MUP-a.

“Od krucijalne važnosti je da u komunikaciji sa medijima i građanima promovišemo dobre politike MUP-a i pospješujemo dobar rad policije”, rekao je Karan novinarima u Doboju gdje je održan prošireni kolegijum MUP-a Srpske na kojem je analiziran rad ovog ministarstva u prvih šest mjeseci ove godine.

On je ukazao na izazovne, a uspješno obezbijeđene javne skupove u posmatranom šestomjesečnom periodu, od kojih su neki i međunarodnog karaktera poput ATP turnira u Banjaluci koji je, kako kaže, sa međunarodne bezbjednosne procjene tog ranga, najbolje ocijenjen.

Karan je ukazao i na skupove poput proslave Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, obilježavanja u Donjoj Gradini Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i nedavno komemoracije u Srebrenici, koji su protekli bez incidenta.

Navodeći da je broj krivičnih djela u proteklih šest mjeseci u neznatnom porastu, Karan je pojasnio da je to rezultat aktivnog i pojačanog rada MUP-a.

On je istakao da je evidentirano povećanje razotkrivenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, da su otkrivena teška krivična djela sa elementima posebnog napada na ustavni i društveni sistem iz 2020. godine na području Trebinja, a koja su razriješena i o čemu je ranije bilo govora.

“Konstatovano je da je sve veći broj maloljetnika kao izvršilaca prekršaja i krivičnih djela”, naveo je Karan, te dodao da je MUP Republike Srpske, nakon tragičnog slučaja u Beogradu, preduzeo niz mjera koje su se odnosile na vršnjačko nasilje, od kojih je izdvojio uvođenje školskog policajca od septembra.

U strukturi izvršenih krađa, Karan je naveo one koje se odnose na krađu električne energije, šumske krađe, kao i odnosa prema životinjama.

Karan je ukazao na dobre rezultate policije u oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, zahvaljujući tehnološkim kapacitetima kojima raspolaže, a dobri rezultati postignuti su i u oblasti organizovanog kriminaliteta, izdvojivši akciju “Transporter” u kojoj je MUP Srpske dobro ocijenjen kod Evropola i relevantnih međunarodnih institucija.

On je rekao da se ostvaruju bolji rezultati u oblasti privrednog kriminaliteta, koji su praćeni finansijskim istragama.

Karan je dodao da, uprkos preventivnim i represivnim mjerama, nije zadovoljan statističkim podacima stanja bezbjednosti u saobraćaju s osvrtom na broj poginulih i naveo da je najveći broj vozača učesnika u teškim saobraćajnim nezgodama starosne dobi između 21 i 30 godina, te od 61 do 80, s prosječnom starosti vozila od 25 do 30 godina.

On je kao problem naveo i kadrovsku popunu MUP-a usljed velikog broja penzionisanja njenih pripadnika i naveo da se mnogo očekuje od uvođenja policijske srednje škole.

Karan je poručio da se preduzimaju aktivnosti na jačanju profesionalnih standarda i etičko-moralnih vrijednosti u policiji i naveo da je u proteklih šest mjeseci suspendovano 37 policajca, od kojih je nekoliko izgubilo posao, a protiv nekih se vodi disciplinski postupak.

“Podnijeli smo čak i devet krivičnih prijava protiv 10 policijaca za krivična djela”, izjavio je Karan.

On je rekao da MUP Srpske pored policijskih poslova unapređuje i informatičko-komunikacione službe – instalirane su 1.394 kamere u Republici Srpskoj, te da je u upravno-pravnim poslovima u ostvarivanju građanskih prava za šest mjeseci evidentirano 430.000 zahtjeva.

Kada je u pitanju opremanje policije, Karan je tokom jeseni najavio uniformisanje radnika na upravno-pravim poslovima, kao i nastavak na jačanju tehničkih infrastrukturnih kapaciteta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *