Korona virus i turizam: Ima li nade za ljetna putovanja van zemlje /VIDEO/

Prošle godine BiH dočekala je rekordan broj od 1,5 miliona turista. Iako su imali velika očekivanja, radnici u turizmu već sada su svjesni da je, i u slučaju najboljeg scenarija, za njih 2020. izgubljena godina. I brojne domaće turističke agencije su se našle u vrlo nezgodnom položaju jer nisu  mogle da ispune ugovorne obaveze i sprovedu putovanja u djelo. Nakon što je cijeli svijet stao, polako se  popuštaju mjere, a Grčka i Hrvatska već  spremaju plaže. Provjerili smo kakva je situacija u turističkim agencijama u Bijeljini.

Turističke agencije u Bijeljini, zatvorene su već dva mjeseca. Happy travel počinje raditi od 18. maja, a turistička agencija Semberija transport od 1.juna.  Međutim, iako postoje preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije kada je riječ o već uplaćenim aranžmanima, još ništa od toga nije zakonski regulisano, pa se agencije nalaze u nezavidnoj situaciji.

EU je najavila otvaranje svojih granica do 15. juna. Srbija već od prvog šestog. Međutim, i dalje je u sektoru turizma sve vrlo neizvjesno. Pored toga ne znaju ni kako će funkcionisati prelazak granice niti putovanje avionom zbog pi si ar testova na koronu.

Iako je 90% aranžmana otkazano, zbog pandemije koronavirusa, domaći turizam tu ipak vidi svoju šansu. Zbog dodatnih komplikacija i troškova putovanja zbgo korona virusa, ovo je šansa da se oporavi domaći turizam i da uživamo u prirodnim ljepotama BiH odnosno RS.

Turističkim agencijama u Republici Srpskoj, zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, preporučeno je da ponude zamjenska putovanja ili izvrše povrat novca za putovanje koje nije realizovano zbog pandemije. Preporučeno je da turističke agencije ponude potrošaču zamjensko putovanje za koje je u cijelosti ili djelimično uplaćeno zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije u tekućoj godini.

Kako se navodi, preporuka je da turističke agencije zamjensko putovanje tretiraju kao novo turističko putovanje, kojim se zamjenjuje nerealizovano. Kako stvari trenutno stoje, većina građana bi ovogodišnje ljetovanje odgodila za sljedeću godinu.

Mnogi poslodavci, u naporima da prevaziđu krizu izazvanu širenjem korona virusa, radnike su slali šalju na neplaćeno odsustvo ili godišnje odmore. Kada nakon korona krize dođe vrijeme za godišnje ljetne odmore radnici neće moći da ih iskoriste, što bi mogao biti i dodatni razlog da je 2020. godina izgubljena za turističke aranžmane, a samim tim i za hotelijere. Ali ima i onih koji su nestrpljivi pa bi već od juna da putuju. Ne plaše se virusa niti dodatnih komplikacija na aerodromima i graničnim prelazima.

Crna Gora, Hrvatska i Grčka najavile su uskoro početak ljetne sezone i otvaranje plaža, uz poštovanje određenih mjera zaštite.  Međutim Grčka najavljuje i stroga pravila. Grčka će ovog vikenda za javnost otvoriti 515 organizovanih plaža. Na plažama će biti zabranjeni sport, muzika i alkohol, a po savjetu naučnika, zbog fizičke distance biće dozvoljeno samo 40 ljudi na 1.000 kvadratnih metara. Suncobrani će morati da budu udaljeni najmanje četiri metra, sa samo dvijeležaljea postavljene zajedno, a u restoranima i barovima na plažama, u kojima se osoblju preporučuje da nose maske, biće moguće samo preuzeti hranu i piće. Međutim, novčane kazne su rigorozne i kreću se od pet do 20.000 evra, koje će biti utrostručene ako se prekršaj bude ponavljao.

U Hrvatskoj se,takođe, obavljaju užurbane pripreme za otvaranje ljetne sezone, a prvi strani turisti u hotele bi mogli, kako se najavljuje, da stignu već 1. juna, najkasnije sredinom juna. Turisti će u Grčku ponovo moći da dolaze od 1. jula, najavljeno je još ranije iz ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *