Korona “ukrala” i Praznik rada, ostaje optimizam u bolje sutra /VIDEO/

Danas se širom svijeta slavi Prvi maj, praznik rada. Ovogodišnji  praznik obilježava se u drugačijim uslovima nego ranijih godina uz  brojna ograničenja. Sindikalne vođe ističu da se Praznik rada danas obilježava u strahu za život i egzistenciju. Radnički položaj nije dobar, a zbog pandemije nema ni okupljanja radnika ni prazničnih šetnji i raspoloženja.

Prvi dan maja, koji mnogi građani provode na prepoznatljiv način, ove godine  se obilježava na potpuno drugačiji način zbog zabrane kretanja na teritoriji RS i BiH. Tako da  su kao rijetko kada , brojna izletišta širom  Srpske prazna i bez posjetilaca. Roštilj, pečenje i ostale prepoznatljive đakonije prilagođene su kućnim uslovima.

Zbog sprečavanja širenja zaraze Republički štab za vanredne situacije odlučio je  da se građanima ograniči kretanje.U podne je stupila  na snagu zabrana kretanja koja će trajati do sutra  ujutru u 5.00 časova.

Međutim, istorija 1. maja počela je još krajem 19. veka kao vid borbe za radnička prava. Međunarodni praznik rada obilježava se kao  znak sjećanja  na velike radničke proteste  održane u Čikagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a pet je osuđeno na smrt. Devetnaesti vijek bio je obilježen iskorištavanjem radnika. Danas se Prvi maj obilježava kao dan borbe za osnovna ljudska prava svakog radnika. Borba za radnička i ljudska prava traje još i danas.

Sindikalne vođe ističu da se Praznik rada danas obilježava u strahu za život i egzistenciju.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je od početka epidemije koronavirusa u RS bez posla ostalo više od dvije i po hiljade radnika.Pozvala je poslodavce da budu solidarni, naglasiviši da u 2019. ostvarili više od 1,8 milijardi KM neto dobiti.“Poslodavac koji ne može preživjeti mjesec dana i nije baš ozbiljan poslodavac. Moraju povući sredstva iz svojih dobiti i platiti svoje radnike jer su im oni i zaradili tu dobit”, poručila je  ona. Radnici Republike Srpske i u vremenu pandemije pokazuju požrtvovanost i potvrđuju profesionalnost  poručila je ona.

Savez sindikata je usvojio prvomajski proglas koji šalje kao poruku poslodavcima, Vladi i radnicima.

Zvaničnici Republike Srpske uputili su čestitke svim građanima, radnicima i sindikalnim organizacijama povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je 1. maj – Međunarodni praznik rada svim radnicima, sindikatima i građanima BiH. S obzirom na činjenicu da i ovaj praznik dočekujemo u vanrednim okolnostima, želim da zahvalim svim zaposlenim i sindikalnim organizacijama na odgovornom odnosu i razumijevanju čime su dali nemjerljiv doprinos u borbi sa ovom pošasti koja je zahvatila cijeli svijet – istakao je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović čestitao je 1. maj – Međunarodni praznik rada, poručujući da je i u ovom izazovnom vremenu Vlada Srpske pokazala brigu za radnike, zalaganjem za očuvanje radnih mjesta.Milunović je izrazio nadu da će vanredne okolnosti brzo biti okončane.

U Republici Srpskoj danas i sutra su neradni dani jer se obilježava Međunarodni praznik rada, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave. S obzirom da je u Srpskoj na snazi zabrana kretanja za prvomajske praznike iz MUP-a RS poručili su da neće biti tolerancije.

Izletišta u kojima se tradicionalno proslavlja praznik rada su  pusta . Nema dima, roštilja, pića i zabave. Na izletištima samo cvrkut ptica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *