Korona u ambis gurnula male radnje

Na području BiH 680 poslodavaca moralo je privremeno ili trajno da prekine poslovanje zbog problema koje im je donijela pandemija virusa korona, a najteže su bile pogođene prerađivačka industrija, trgovina na veliko i malo i ugostiteljstvo.

Rekli su ovo “Glasu Srpske” u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, koji su u saradnji sa zavodima za zapošljavanje Republike Srpske i FBiH sproveli istraživanje tržišta rada za prošlu godinu, a prilikom kojeg je anketirano 2.429 poslodavaca.

Ove ankete su pokazale da je oko 28 odsto anketiranih poslodavaca privremeno ili trajno prekinulo poslovanje, i to njih 366 iz Republike Srpske, 236 iz FBiH i 78 iz Brčko distrikta.

Analiza je pokazala i da je oko 44 odsto ispitanih poslodavaca prijavilo pad obima poslovanja, 45 odsto zabilježilo pad finansijskih rezultata, a 33 odsto stagnaciju. Oko 22 odsto poslodavaca bilo je u mogućnosti da organizuje rad od kuće, dok je radnike otpustilo 11 odsto poslodavaca.

– Najteže pogođena zanimanja u BiH bila su trgovci, konobari, radnici obezbjeđenja, obućari, krojači, bravari, kuvari, te vozači kamiona i autobusa – naveli su u agenciji.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Zlatan Tatić kaže da su pojedini ugostitelji u Republici Srpskoj morali prekinuti poslovanje tokom pandemije, ali da to i nije bio toliko izražen problem kao sadašnji deficit radne snage.

– I dalje se borimo da pronađemo kvalitetne radnike. Više ne znamo ni koju platu ponuditi kako bi ljudi ovdje ostali da rade – naveo je Tatić i dodao da Hrvatska tokom svake sezone i dalje sa ovih prostora odvlači veliki broj radnika na svoje tržište.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je “Glasu Srpske” da su tokom pandemije uglavnom propale male zanatske radnje sa dva ili tri radnika, koje nisu imale svog kapitala. Ipak, moguće je, kako kaže, da će mnogi od njih kada prođe kriza ponovo pokrenuti svoje djelatnosti.

– Trenutno imamo maksimalnu istorijsku zaposlenost u Republici Srpskoj. Svakog dana je sve više zahtjeva za robom i proizvodnjom, a sve to ukazuje da je kriza sa koronom prošla. Međutim, sada se susrećemo sa drugim problemom – što ne možemo dovoljno proizvesti i što nemamo dovoljno radnika i to jedino može usporiti ovaj napredak – poručio je Trivić, dodavši da je najveći sadašnji, ali i budući problem upravo nedostatak radnika.

Najteže pogođene djelatnosti

– prerađivačka industrija

– trgovina na veliko i malo

– ugostiteljstvo

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *