“Korona se širi kao požar, Srbija daleko od kolektivnog imuniteta” /VIDEO/

U RS je izvršeno  testiranje 257 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod tri osobe. Radi se o dvije ženske osobe i jednoj muškoj osobi srednje i starije životne dobi iz Banjaluke.U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj.  Do sada je 101.000 gradjana u Srpskoj u potpunosti vakcinisana.

I danas je nastavljena masovna vakcinacija stanovništva. Prema rasporedu koji je objavio bijeljinski  Dom zdravlja, građani su danas vakcinisani kineskom vakcinom “Sinofarm”, a naredna dva dana planirana je vakcinacija  vakcinom “Fajzer”. U dane masovne vakcinacije bez zakazivanja, imunizacija će trajati od 7.30 do 12.30 časova. Nadležni u Bijeljini pozivaju građane da se vakcinišu. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i njegovi saradnici vakcinisaće se iduće sedmice , vakcinom ‘’Astra Zeneka’’.

Korona virus ponovo je počeo da se širi kao požar u cijelom svijetu i to će stići i u Srbiju, koja je daleko od kolektivnog imuniteta, kaže direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić.

 Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da će država ovih dana da izađe s paketom novih mjera za stimulaciju vakcinisanja, kao i da je on lično za obaveznu vakcinaciju svih. Jedino rješenje je masovna vakcinacija, ponavljaju stručnjaci. Već nekoliko dana sve glasnije predlaže da Srbija uvede mjere koje evropske države već primjenjuju. U Austriji na primjer u kafiće, teretane, bazene, ili kod frizera mogu samo oni koji ispune jedan od tri uslova.

Obaveznu vakcinaciju protiv kovida do sada je uvelo desetak zemalja, uglavnom za određene grupe stanovništva. Prema Zakonu o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, uvođenje takvih mjera je, kažu upućeni, moguće. Prema istom propisu, u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti, ministar zdravlja može i da naredi obaveznu ili preporučenu vanrednu imunizaciju.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore upozorilo je vlasnike ugostiteljskih i ostalih uslužnih objekata, kao i priređivače igara na sreću, da će se kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kažnjavati bez oklijevanja. Iz Ministarstva ističu da to neće biti samo novčane kazne, već i trodnevno zatvaranje i pečaćenje objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *