Korona odnijela milione iz budžeta

Pandemija virusa korona odnijela je milione maraka iz lokalnih budžeta u Srpskoj, a najviše novca proteklih pola godine opštine i gradovi izdvajali su za pomoć zdravstvenim ustanovama, nabavku sredstava za dezinfekciju i saniranje štete u privredi.

Prema podacima Odjeljenja za finansije banjalučke Gradske uprave, najveći grad Srpske je za suzbijanje širenja virusa korona i saniranje posljedica pandemije izdvojio oko 3,6 miliona maraka.

– Za dezinfekciju javnih površina, gradskih ustanova, troškove karantina, grant Domu zdravlja te prevoz zdravstvenih i radnika MUP-a tokom vanredne situacije izdvojeno je oko 400.000 maraka. U toku je i opremanje “kovid” ambulante u naselju Dolac, za šta je predviđeno 150.000 KM – navode za “Glas Srpske” u gradskom Odjeljenju za finansije.

Dodaju da su ipak sredstva koja su planirana i utrošena za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije znatno veća.

– Skupština grada je usvojila paket mjera ukupne vrijednosti od oko 1,3 miliona KM, kojima se pomaže privrednim subjektima i preduzetnicima u prevazilaženju negativnih ekonomskih posljedica pandemije, a za subvencije u poljoprivredi namijenjeno je milion KM – ističu u Odjeljenju za finansije i dodaju da je planirano i 450.000 maraka pomoći stanovništvu po raznim osnovama. Osim toga, dodali su, u vanrednoj situaciji su doznačeni i paketi hrane i drugih potrebnih sredstava socijalno ugroženom stanovništvu, za šta je izdvojeno oko 300.000 KM.

– Zbog situacije uzrokovane virusom korona došlo je do pada prihoda u budžet grada. Projekcije su da će realizacija poreskih i neporeskih prihoda do kraja godine biti manja za 20 miliona KM u odnosu na početni plan – istakli su u Odjeljenju za finansije i naglasili da uprkos krizi u budžetu nisu smanjena planirana izdvajanja za kapitalne investicije, koja u ovoj godini dostižu rekordan nivo od oko 37 miliona KM.

Korona je milione već koštala i Bijeljinu, gdje je za suzbijanje posljedica pandemije izdvojeno oko 1,7 miliona maraka.

– Zbog toga smo smanjili izdvajanja za kapitalne investicije u budžetu – pojasnili su u Gradskoj upravi Bijeljina.

U proteklih pola godine najmlađi grad u Srpskoj izdvojio je 247.500 KM za suzbijanje širenja virusa korona.

– Tim novcem plaćeni su respiratori, sredstva za dezinfekciju te zaštitna oprema, a dio je namijenjen i poslovnim subjektima, kao i socijalno ugroženom stanovništvu – naveli su u Upravi grada Gradiška.

Dio novca iz lokalne kase Trebinja takođe je preusmjeren na suzbijanje, prevenciju i saniranje štete uzrokovane pandemijom.

– Do sada smo preko Javne ustanove “Ekologija i bezbjednost” izdvojili 20.000 KM za uspostavljanje i održavanje karantina i dezinfekciju. Dom zdravlja je izdvojio 20.000 KM za opremanje “kovid” ambulanti, zdravstvene usluge u karantinima i dezinfekciju – navode u trebinjskoj Upravi. U proteklih šest mjeseci, dodali su, došlo je do racionalizacije utroška sredstava.

– Iznos za stimulisanje novih radnih mjesta umanjen je za 140.000 KM, a ovaj iznos je preusmjeren za subvencije koje grad doznačava privrednicima, kao vid podrške zbog zabrane rada i drugih ograničenja proisteklih iz mjera prevencije virusa korona – naveli su u Upravi grada.

U Gradskoj upravi Doboj navode da su izdvojili 86.695 KM za zaštitna sredstva i povećanje kapaciteta zdravstvenih ustanova u borbi protiv virusa korona, što kako kažu nije uticalo na plan budžeta za ovu godinu.

Prema riječima potpredsjednika Saveza opština i gradova RS Mladena Đurevića, vjerovatno ne postoji nijedna lokalna zajednica u Srpskoj kojoj “kovid 19” nije pomrsio planove sa početka godine.

– Određeni projekti su morali biti stavljeni po strani da bi novac bio preusmjeren na sprečavanje širenja zaraze – rekao je Đurević, koji je i načelnik Višegrada. Dodao je da su januar i februar u toj lokalnoj zajednici u turističkom smislu najavljivali rekordnu godinu, a onda ih je mart demantovao i sve je zatvoreno. Đurević kaže da je opština izdvojila značajna sredstva za obezbjeđenje maski, formiranje karantina, ishranu ljudi u karantinu, dezinfekciju javnih površina i sve druge mjere koje su bile ključne za zaustavljanje korone.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *