Korona odgodila kupovinu udžbenika

Iako je prethodnih godina u ovom periodu u knjižarama širom Republike Srpske vladala pomama za kupovinom knjiga i školskog pribora, ove godine to nije slučaj jer, kako ističu iz knjižara, ove godine je manje interesovanje za kupovinu udžbenika upravo zbog nepredvidive epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Naime, kako kažu radnici u knjižarama, roditelji školaraca nalaze se u neobranom grožđu jer ne znaju kako će nova školska godina početi, da li će se nastava odvijati na daljinu ili će, pak, đaci ići redovno u školu, tako da se teže odlučuju za kupovinu knjiga, ali i školskog pribora i torbi.

Iz knjižare “Tina” iz Gradiške ističu da se roditelji ove godine zbog cijele situacije izazvane pandemijom virusa korona ne odlučuju tako lako za kupovinu knjiga za školarce.

“Ranijih godina u ovom periodu kod nas su bile velike gužve, a ove godine to nije slučaj. Nešto malo roditelja da je rezervisalo knjige, a za školski pribor i torbe niko se ne interesuje”, kazali su iz ove knjižare.

Da je umanjena potražnja za knjigama potvrdili su i iz knjižare “Minutica” iz Banjaluke, kazavši da se mali broj roditelja odlučuje za njihovu kupovinu.

“Nešto malo knjiga smo prodali, nekoliko roditelja je rezervisalo udžbenike za svoje školarce, ali jako malo njih se odlučuje da kupi pribor. O školskim torbama da i ne pričam: ljudi čak i ne pitaju za cijenu, a kamoli da kupe”, ističu iz knjižare “Minutica” i dodaju da veće interesovanje očekuju u narednom periodu.

Iako je ostalo nešto manje od mjesec dana do početka nove školske godine, iz knjižare “Kultura” Banjaluka kažu da je ove godine smanjena potražnja, ali i interesovanje za udžbenicima.

“Znamo da je zbog pandemije izazvane virusom korona neizvjesno kako će se odvijati naredna školska godina, da li će to biti na daljinu ili redovna, ali đacima će svakako biti potrebni udžbenici pa nas malo čudi nezainteresovanost samih roditelja za kupovinu knjiga za njihove školarce”, kazali su iz knjižare “Kultura”.

Dodaju da veću potražnju za udžbenicima očekuju od polovine avgusta, kada će se na policama njihove knjižare naći i knjige za srednjoškolce.

“Veće gužve očekujemo od sredine avgusta do početka septembra”, kazali su u knjižari “Kultura” i dodali da nije bilo korekcije cijena u odnosu na godinu dana ranije.

Zorica Filipović, majka dva školarca iz Banjaluke, ističe da su kupili udžbenike te da im još treba školski pribor.

“Bez obzira da li će se nova školska godina odvijati na daljinu ili će đaci ići u školu redovno – djeci su potrebne knjige, a sa kupovinom pribora ćemo još sačekati”, kazala je ona.

Podsjećanja radi, Vlada Republike Srpske ove godine finansiraće besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, kao i one koji su treće i svako naredno dijete iz porodica sa troje i više djece. Za te namjene u budžetu RS za 2020. godinu planirano je tri miliona KM.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *